Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sri Lanka kastar ut hjälparbetare

Nyheter | 01/06/2009 10:33

Den lankesiska regeringen har tvingat norsk biståndschef att lämna landet.

Den lankesiska regeringen har tvingat platschefen för den norska biståndsorganisationen Forut att lämna landet.

Foruts platschef Rannveig Tveitnes tvingas lämna landet i lördags sedan hon fått nej på sin ansökan om visumförlängning, skriver norska tidningen Aftenposten. Norges biståndsminister Erik Solheim betecknar behandlingen av Tveitnes som "oacceptabel".

Men Forut som delvis finansieras med svenska SIDA-pengar uppger att även andra biståndsorganisationer mötte ett hårdare klimat sedan den lankesiska regeringen nyligen krossat den tamilska gerillan.

Stark kritik

Många internationella biståndsorganisationer med verksamhet i Sri lanka har varit mycket kritiska mot hur civila behandlats i kriget mot gerillan.

FN-kommissionären för mänskliga rättigheter Navi Pillay har i likhet med organisationer som Amnesty International krävt att en utredning om krigsförbrytelser begångna under kriget tillsätts. Sri Lanka har avvisat alla sådana propåer.

Enligt Aftenposten har just Tveitnes hamnat i sökljuset den senaste tiden vilket kan förklara att hennes visum inte förnyades.

Lankesiska tidningar har rapporterat att hon först vägrade ge de lokalanställda ledigt i samband med att landets president utlyste en fridag när segern över gerillan skulle firas. Hon tvingades till slut ge med sig men har enligt lankesiska myndigheter också gjort sig skyldig till att ha skymfat den lankesiska flaggan, genom att ha halat flaggan vid mörkrets inbrott på segerdagen 20 maj.

Att Tveitnes därefter försökt redogöra för nordisk flaggsed har inte hjälpt.

Varningssignal

Bedömare tror enligt Aftenposten inte att flagghändelsen varit den direkta orsaken till att visumet inte förnyades. Men det anses vara klart att Tveitnes använts för att signalera till andra liknande organisationer att de finns i landet på regeringens villkor. Många organisationer har liksom Forut och Sida arbetat just i de tamilska områden, och de tvingades tidigare att ha kontakter med gerillan för att få jobbet gjort.

Därför ses nu alla biståndsprojekt i de tidigare gerillakontrollerade områdena med misstänksamhet, skriver Aftenposten.

De senaste månaderna har, enligt tidningen, biståndsorganisationerna blivit alltmera ordknappa för att inte förnärma regeringen. Det gäller dock inte Tveitnes som i flera intervjuer, bland annat i samtal med TT riktat stark kritik mot hur regeringen i Colombo behandlat flyktingarna från vårens slutoffensiv mot gerillan.

Skrivet av: