Sri Lanka hyllar diplomatisk seger

Sri Lankas regering är mycket nöjd över sin diplomatiska framgång.


Sri Lankas regering är mycket nöjd över sin diplomatiska framgång i FN:s människorättsråd. Sri Lanka fick igenom sin egen resolutionstext som bara fördömer LTTE-gerillan och beskriver regeringssidan som befriare.

– Det här är ett klart budskap om att det internationella samfundet står bakom Sri Lanka, sa landets utrikesminister Rohitha Bogollagama på torsdagen.

Människorättsgrupper och västdiplomater var däremot rasande över utgången.

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay förklarade för rådet att det finns trovärdiga bevis för att både Sri Lankas regeringsstyrkor och den besegrade tamilska gerillan grovt bröt mot internationella humanitära regler.

Gerillan anklagas för att ha hållit civila som mänskliga sköldar. Regeringsstyrkorna anklagas för att ha utsatt rebellkontrollerade områden där civila var instängda för intensiv och urskillningslös granatbeskjutning under slutoffensiven. Bara under årets fyra första månader bedömer FN att 7 000 civila berövats livet.

Sri Lankas regering lyckades emellertid få stöd av bland andra Kina, Indien och Pakistan för sin resolution. I onsdags röstade 29 medlemmar i rådet för och tolv emot, medan sex medlemmar avstod från att rösta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.