Ukrainska soldater vilar vid fronten i Zaporizjzja i juli 2023.
Ukrainska soldater vilar vid fronten i Zaporizjzja i juli 2023. - Foto: Libkos/AP/TT

Ryskt övertag när Putin vädrar svaghet i väst

Förhoppningen om en ukrainsk seger bleknar i takt med att militärt stöd fördröjs. Två år in i kriget talar läget på slagfältet alltmer till Rysslands fördel. Det är svårt för Ukraina att kämpa utan mer stöd från väst, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.


Ryssland skryter om triumfer vid fronten, ökar sin vapenproduktion och kan enligt egen utsago mobilisera hundratusentals fler soldater.

Ukraina suktar efter fastfrysta amerikanska miljarder, klagar på uteblivna vapenleveranser från väst och kämpar med stridsmoral hos civila och soldater.

— Det är väldigt svårt just nu. Över tid har Ukraina blivit militärt svagare och Ryssland starkare. Ryssland har ökat sin produktion av materiel samtidigt som stödet till Ukraina gått ner, säger Ilmari Käihkö, krigsvetare vid Försvarshögskolan.

Ryskt självförtroende

Ukrainas reträtt från hårt omstridda Avdijivka har gett Ryssland en självförtroendeboost, menar bedömare – både på slagfältet och i Moskvas maktkorridorer. President Vladimir Putin kallade det för en "fullständig succé" som måste byggas vidare på. Sedan dess har rysk militär belägrat fler mindre byar i området.

Rysslands president Vladimir Putin var på gott humör när han besökte Kazan i förra veckan. Bild från 22 februari.

Det är möjligt att Putin vädrar svaghet, säger Käihkö.

— I dagsläget har Ukraina inte förmåga för storskaliga offensiver – frågan är om de ens kan försvara sina egna posteringar. Det vore konstigt om ryssarna inte försökte utnyttja det.

Fem gånger mer

Väst har ett par månader på sig att skala upp stödet till Ukraina, säger Käihkö. Till sommaren spår många en rysk offensiv.

Manskap och materiel är Ukrainas två stora problem.

— Det sägs att Ukraina kan skjuta 2 000 granater om dagen och Ryssland 10 000. Det är dystra siffror. Dessutom behöver Ukraina verkligen mobilisera fler soldater.

Putins fördel är att han vet vad hans styrkor har till sitt förfogande till sommaren eller om ett år. För Ukraina är det ovisst.

"Ukraina betalar priset"

I helgen hävdade försvarsministern att hälften av de utlovade vapenleveranserna från väst försenats. Samtidigt bråkar USA:s kongress om ett stödpaket med hisnande 60 miljarder dollar för Ukraina som mötts av kalla handen i det republikanstyrda representanthuset.

Områden i Ukraina under rysk kontroll eller med rysk militär närvaro den 27 februari. Ukraina har nyligen lämnat byarna Stepove, Sieverne och Lastotjkyne.

— Det är det som påverkar Ukrainas möjligheter mest just nu. Det är USA som har förmågan att hjälpa militärt, men de verkar sakna viljan, säger Käihkö.

Även om paketet klubbas nu tar det sannolikt månader innan det faktiska stödet landar på slagfältet.

— Om Putins plan är att fortsätta kriga tills väst ger upp så är det västs misslyckande om det sker – inte Ukrainas. Men det är Ukraina som betalar priset.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!