Sveriges Rysslandsambassadör Karin Olofsdotter. Arkivbild.
Sveriges Rysslandsambassadör Karin Olofsdotter. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges ambassadör: Värdig begravning

Sveriges ambassadör i Moskva, Karin Olofsdotter, var närvarande vid fredagens begravning av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.


— Det var värdigt, men också väldigt väldigt mycket säkerhet, säger hon till Studio Ett i Sveriges Radio.

Tusentals hade samlats utanför kyrkogården Borisovskoje för att ta ett sista farväl av Navalnyj, men få kunde komma in. Karin Olofsdotter fick plats på kyrkogården, men inte i kyrkan.

— När jag åkte därifrån var det kilometer av kö, säger hon och konstaterar att många inte skulle hinna till graven innan mörkrets fall och platsen stängde.

Även ambassadörerna från USA, Tyskland och Frankrike ska finnas bland dem som har samlats vid kyrkan, enligt nyhetsbyrån AFP.

— Det var viktigt för mig att närvara med EU-kolleger, säger Olofsdotter, som beskriver Navalnyj som en av de viktigaste symbolerna för oppositionen i Ryssland.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

1 timme sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.