Interner på fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince som stormades av beväpnade gäng på söndagen. Hundratals rymde och minst tolv personer dödades.
Interner på fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince som stormades av beväpnade gäng på söndagen. Hundratals rymde och minst tolv personer dödades. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Undantagstillstånd utlyst på Haiti

Regeringen på Haiti har utlyst undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud efter de senaste dagarnas oroligheter.


Ett dussintal människor uppges ha dödats i samband med stormningen av två fängelser i huvudstaden i lördags, en attack organiserad av väpnade gäng.

"Polisen har fått order om att använda alla tillgängliga legala medel de har till hands för att säkerställa att utegångsförbudet efterlevs och att de skyldiga grips" säger finansminister Patrick Boivert i ett uttalande.

Boivert är den som sköter premiärminister Ariel Henrys uppgifter för närvarande. Henry reste häromdagen till Kenya för att diskutera den internationella polisstyrka som Kenya ska leda i Haiti, på mandat från FN:s säkerhetsråd.

Polisinsatsen ska, när den kommer på plats, bistå Haiti i att få kontroll på det ohejdade våldet och de väpnade, kriminella gängens makt i landet. Attackerna på fängelserna och våldsamheterna de senaste dagarna är gängens försök att avsätta regeringen.

Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut från det största fängelset i huvudstaden Port-au-Prince under stormningen i lördags.

En av nyhetsbyrån AFP:s journalister, som på söndagen gick in på fängelseområdet där grindarna var öppna, uppger sig ha sett minst dussintalet döda kroppar liggande utanför fängelset. Och därinne fanns inte många intagna kvar, kanske ett hundratal.

Regeringen uppger att flera i personalen i fängelset och intagna dödades vid attacken.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka väster om Värnamo.", skriver polisen på sin hemsida.

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Biden retar upp – med kannibalanklagelse

Stämningen är avmätt mellan USA och Stillahavsstaten Papua Nya Guinea. Osämjan grundar sig i president Joe Bidens antydningar om att hans morbror ätits upp av kannibaler under andra världskriget.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

1 timme sedan
När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Åstorp: Polisen rapporterar om rån

1 timme sedan
"Matbutik, Hyllinge", skriver polisen på sin hemsida.