Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire. Arkivbild.
Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire. Arkivbild. - Foto: Lewis Joly/AP

Satellitkanaler ska ge Ryssland oberoende nyheter

Den oberoende organisationen Reportrar utan gränser (RSF) lanserar ett satellitpaketet med nyhetskanaler som har potential att nå 4,5 miljoner hushåll i Ryssland.


Mycket av materialet i projektet Svoboda – döpt efter det ryska ordet för frihet – ska produceras av ryska journalister som tvingats lämna landet efter invasionen av Ukraina. Till skillnad från media i Ryssland kommer de nio kanalerna i satellitprojektet att stå fria från ryska lagar som kräver att kriget i Ukraina betecknas som en "särskild militär operation".

— Det här handlar inte om propaganda mot propaganda. Det här är oberoende journalistik exporterad från demokratier, mestadels av media i exil, till människor som lever i länder med en despotisk regim, sade RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire vid ett evenemang i Europaparlamentet i Bryssel på tisdagen där satsningen lanserades.

Sändningarna ska bland annat producerats av Radio Sakharov och Novaya Gazeta Europe och administreras av den franska satellitoperatören Eutelsat.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!