Rysslands president Vladimir Putin, Aleksej Lichatjev, chef för det statliga ryska kärnenergiföretaget Rosatom, och IAEA:s chef Rafael Grossi i Sotji.
Rysslands president Vladimir Putin, Aleksej Lichatjev, chef för det statliga ryska kärnenergiföretaget Rosatom, och IAEA:s chef Rafael Grossi i Sotji. - Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT

IAEA-chef i möte med Putin om kärnsäkerhet

FN:s atomenergiorgan IAEA:s chef Rafael Grossi besöker Ryssland för att diskutera kärnsäkerhet, och har träffat Rysslands president Vladimir Putin i Sotji.


Grossi beskriver det som att det var ett "viktigt utbyte" med Putin. och skriver på X att det bland annat handlade om kärnsäkerhet och säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Putin och Grossi träffades senast i oktober 2022.

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti anlände Grossi till Sotji i tisdags kväll för samtal om kärnsäkerhet i Ukraina. IAEA har upprepade gånger uttryckt oro över kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina, som är Europas största.

Kärnkraftverkets sex reaktorer har varit avstängda i månader, men behöver fortfarande energi, och kvalificerad personal krävs för att bland annat hantera kylsystem.

Grossi har också träffat andra ryska tjänstemän.

— Det här gav mig, och gav oss, tror jag, en möjlighet att utvärdera situationen vid kärnkraftverket, sade han till journalister på plats i Sotji under onsdagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!