Palestinier köar för ett gratis mål mat i Rafah på södra Gazaremsan. Bild tagen 16 februari.
Palestinier köar för ett gratis mål mat i Rafah på södra Gazaremsan. Bild tagen 16 februari. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Gazas barn börjar dö av undernäring

Efter månader av varningar om förestående massvält i Gaza har människor börjat dö. Barn äter kokat ogräs och undernärda nyblivna mödrar kan inte producera bröstmjölk.


Fakta: Fem månader av krig

Den palestinska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha blivit dödade, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 30 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken.

Omkring 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas, enligt Israel. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Husam Abu Safiya, chef på Kamal Adwan-sjukhuset i norra Gaza, säger att hans personal vårdar 300–400 barn om dagen. Tre fjärdedelar lider av undernäring.

En man berättar att hans 1,5-åriga dotter mestadels äter kokat ogräs.

— Det finns ingen mat som passar för hennes ålder, säger han till AP.

Hungern är mest akut i norra Gazaremsan, som så gott som fullkomligt har skurits av från omvärlden av israeliska styrkor. Minst 20 människor har dött av undernäring och uttorkning på sjukhusen Kamal Adwan och Shifa, enligt de Hamasstyrda hälsomyndigheterna. De flesta av dem är barn.

Svårt att ta upp näring

Sårbara barn börjar också dö i södra Gaza, där nödhjälp fortfarande kommer in i begränsat omfång. På Emiratisjukhuset i Rafah har 16 för tidigt födda spädbarn dött av orsaker relaterade till undernäring de senaste fem veckorna, enligt en överläkare.

"Barnadöden vi fruktade är här", sade Adele Khodr, Mellanösternchef för FN:s barnrättsorganisation Unicef, i ett uttalande i veckan.

Människor försöker ta sig fram för att köpa bröd från ett bageri i Rafah den 18 februari.

Människor dör inte bara av bristen på mat, men också av sjukdomar som uppkommer till följd. Undernärda mödrar har svårt att amma sina barn och diarrésjukdomar gör att hungrande kroppar inte kan tillgodogöra sig den näring de får i sig.

Lastbilar plundras

Undernäring och näringsbrist försvagar dessutom immunsystemet och kan därmed leda till död i andra sjukdomar, enligt Unicef.

Israel skar till stora delar av införseln av mat, vatten och medicin till Gazaremsan efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober. Kött, mjölk, grönsaker och frukt är så gott som omöjligt att hitta. Av de fåtal hjälpkonvojer som släpps igenom rapporteras många plundras och attackeras av alltmer desperata folkhopar.

Tidigare i veckan uppgav Israel att man kommer att öppna för nödhjälpsleveranser direkt till norra Gaza samt tillåta bistånd via havet. Beskedet kom efter ökad press från USA och det internationella samfundet.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!