USA:s president Joe Biden kritiserar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för det sätt som Israel för kriget i Gaza på.
USA:s president Joe Biden kritiserar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för det sätt som Israel för kriget i Gaza på. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Klyftan växer mellan Biden och Netanyahu

USA:s president Joe Biden fortsätter att skärpa tonen mot det sätt som hans allierade, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, för kriget i Gaza på. En ny tv-intervju med Biden skvallrar om en allt mer ansträngd relation.


— Det skadar Israel mer än det hjälper, säger Joe Biden om Benjamin Netanyahus krigföring i Gaza i intervjun med den amerikanska tv-kanalen MSNBC.

I en intervju med Politico svarar Netanyahu på påståendet:

— Om han med det menade att jag driver min egen politik mot majoriteten, mot majoritetens önskan, och att detta skadar Israels intressen, då har han fel på båda punkter, säger han.

Samtidigt som Biden stödjer Israels rätt att slå mot Hamas efter terrorattacken den 7 oktober anser han att Netanyahu måste ta mer hänsyn till civila palestiniers liv. Över 30 000 människor har hittills dödats under Gazakriget.

— Det går emot vad Israel står för. Och jag tror att det är ett stort misstag, säger Biden.

Skärper tonen

I torsdags sade Biden, när han inte visste att mikrofonerna var på, att han och Netanyahu behöver ha ett "come to Jesus"-möte – ett uttryck för att tala klarspråk i en fråga där man anser att den andra parten måste ändra kurs.

Men i tv-intervjun ger Biden motstridiga besked om USA:s stöd och eventuella röda linjer. Enligt Biden skulle en invasion av Rafah i södra Gaza vara en röd linje, vilket USA länge har varnat Israel för. Men Biden säger samtidigt att han aldrig kommer att överge sitt stöd till Israel eller göra så att USA slutar leverera vapen.

USA har också skickat fler vapen till Israel under kriget än vad som tidigare varit känt. Fler än 100 enskilda försäljningar av framför allt ammunition och bomber har skett vid sidan av regeringens större stödpaket, enligt The Washington Post.

Reser till Israel?

Biden säger att han kan tänka sig att vända sig direkt till det israeliska parlamentet, knesset, med sina synpunkter när det gäller kriget men utvecklar inte huruvida en resa till Israel finns med i hans planer.

I USA tycks inte många vara särskilt nöjda med Bidens inställning till Israels krig i Gaza. Kritiker från vänster menar att Vita huset medverkar till ett folkmord på palestinier genom att stå vid Israels sida – medan kritiker från höger menar att Biden inte gör tillräckligt för att stödja Israel.

I Israel fortsätter protester mot Benjamin Netanyahu. Under lördagen samlades tusentals demonstranter i Tel Aviv för att kräva mer åtgärder för att få hem gisslan som hålls fångna av Hamas i Gaza. Många vill också att Netanyahu avgår.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!