En valaffisch med Chegas partiledare André Ventura i Lissabon.
En valaffisch med Chegas partiledare André Ventura i Lissabon. - Foto: Armando Franca/AP/TT

Ytterhögern går framåt i valet i Portugal

Korruptionsskandaler och missnöje med traditionella politiska partier får missnöjet att bubbla i Portugal. Det ser ut att ha gynnat ytterhögerpartiet Chega i söndagens nyval. Vi är tillgängliga för att bygga en regering i Portugal, säger ledaren André Ventura.


Fakta: Förvirrande partinamn

Portugals två största partier sedan revolutionen 1974 – Socialistpartiet (Partido socialista, PS) och Socialdemokratiska partiet (Partido social democrata, PSD) – bör inte dömas helt och hållet efter sina namn.

Socialistpartiet är ett socialdemokratiskt parti. Vid grundandet fanns uttalade ambitioner om ett klasslöst samhälle med marxistisk inspiration, men med tiden sökte det sig mer mot mitten och en socialliberal hållning.

Socialdemokratiska partiet är, sitt namn till trots, ett borgerligt och liberalkonservativt parti som samlar flera ideologier och försöker tilltala väljare på bred front.

Enligt en vallokalsundersökning har högernationalistiska Chega ("Nog") fått 14 till 17 procent av rösterna, rapporterar AP.

Det är en ökning från valet 2022, då de fick sju procent.

Högst stöd verkar mitten-högeralliansen Demokratisk allians (AD) ha fått med 29 till 33 procent. Där är Socialdemokraterna (PSD) – som är ett konservativt högerparti – största parti. Även två mindre borgerliga partier ingår i alliansen.

Styrande socialdemokratiska Socialistpartiet (PS) har fått 25 till 29 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Korruptionsskandaler

Portugal kan därmed, efter åtta år av vänsterstyre, förenas med andra europeiska länder som svängt åt höger. För första gången sedan nejlikerevolutionen för 50 år sedan kan den radikala ytterhögern få ett finger med i spelet när en ny regering ska formas.

Chega kan bli kungamakare om något av de större partierna behöver stöd för att kunna bilda regering.

Chega har riktat in sin kampanj på att "städa upp" bland korrupta politiker. Nyvalet hålls sedan regeringen skakats av en korruptionsskandal som fick premiärministern António Costa från PS att meddela sin avgång i november.

Ingen har ännu åtalats för brott men Costa har ändå inte ställt upp för omval.

Pedro Nuno Santos, ledare för Socialistpartiet, framträdde inför sina anhängare i fredags.

Utesluter samarbete

Även två företrädare för PSD har fått lämna sina poster, också det på grund av anklagelser om mygel.

Skandalerna och höga levnadsomkostnader har bidragit till att urholka tron på det politiska etablissemanget.

Chega rider på missnöjet och ledaren André Ventura har sagt att han är villig att släppa några av partiets mest kontroversiella förslag – som kemisk kastrering av vissa sexualbrottslingar – om det öppnar dörren för medverkan i en regeringsallians.

Den politiska makten i Portugal har i årtionden alternerat mellan Socialistpartiet, som nu leds av Pedro Nuno Santos, och borgerliga Socialdemokraterna. PSD:s ledare Luís Montenegro har hittills uteslutit ett samarbete med Chega, men andra ledare inom alliansen AD har varit mer vaga i sina uttalanden.

Vallokalerna stängde klockan 20 lokal tid.

Luís Montenegro, ledare för mitten-höger-alliansen AD, på det sista kampanjmötet inför valet.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!