Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. - Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Netanyahu: Vi har dödat en av Hamas toppar

Israel har dödat Hamas "nummer fyra", säger premiärminister Benjamin Netanyahu. Han antas syfta på den terrorstämplade gruppens vice politiske ledare Saleh al-Arouri.


Saleh al-Arouri dödades i ett luftangrepp i januari, men Israel har inte officiellt tagit på sig attacken tidigare.

Netanyahu lovar i samma videouttalande att militären ska komma åt även de andra ledarna i Hamas toppskikt, rapporterar The Times of Israel.

— Vi är på väg mot total seger. På vägen till denna seger har vi redan eliminerat nummer fyra i Hamas. Tre, två och ett är på väg, säger han.

— De är alla döda män, vi kommer att komma åt dem alla.

Uttalandet kommer samtidigt som Israel uppges utreda hur det gått för Hamas tredje högst uppsatte man, Marwan Issa, vice chef för gruppens militära gren som ska ha varit mål för ett luftangrepp under söndagen.

Under helgen uttalade USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris viss oro över Israels krigföring. I en intervju med Fox News säger Netanyahu på måndagen att upplevda oenigheter mellan USA och Israel kommer att göra det svårare att besegra Hamas, medan enighet i stället skulle underlätta i kriget.

— Presidenten och jag har kommit överens om att vi måste förstöra Hamas. Vi kan inte lämna kvar en fjärdedel av Hamas terrorarmé på plats där i Rafah, säger han till Fox News.

— Vi har överenskommelser om de grundläggande målen, men vi har också oenighet. I slutändan är det Israel som måste bestämma.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!