Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Zelenskyj: Ryska avancemanget har stoppats

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar i en intervju med ett franskt tv-bolag att den ryska offensiven i östra Ukraina har bromsats.


— Vår militärledning, vår militär, har stoppat det ryska avancemanget, sade han till BFM TV och konstaterade samtidigt att de ukrainska styrkorna för närvarande är mycket bättre än vad de varit de senaste tre månaderna.

Zelenskyj sade också att ett hundra mil lång befästningsverk byggs.

— När vi talar om befästningsbyggen, så talar vi om en pågående process. Det är en mycket omfattande uppgift. De måste vara solida samt motståndskraftiga mot klimatförändringar, men de måste även kunna stå emot de militära materiel som nyttjas i attackerna mot våra försvarslinjer.

Zelenskyj kommenterade också den franske presidenten Emmanuel Macrons tidigare utspel om möjlig fransk militär närvaro i Ukraina för att bekämpa den ryska invasionen.

— Så länge som Ukraina håller samman så kan den franska armén vara kvar på franskt territorium.

Kiev kritiserade samtidigt påve Franciskus uppmaning om förhandlingar. Vatikanens sändebud i Kiev kallades på måndagen upp till Ukrainas utrikesdepartement för att motta Kievs "besvikelse över påvens ord".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!