Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg strax innan den svenska flaggan hissades på Nato-högkvarteret i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg strax innan den svenska flaggan hissades på Nato-högkvarteret i Bryssel. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Natochefen: USA "helt avgörande" för Ukraina

Sveriges inträde är klart – då kan Natochefen Jens Stoltenberg i stället fokusera på oron över USA:s stöd till Ukraina. Helt avgörande viktigt, säger Stoltenberg till TT.


Fakta: Natos generalsekreterare

Norges förre statsminister Jens Stoltenberg (född 1959) har varit generalsekreterare i Nato sedan 2014. Hans mandat har flera gånger förlängts, men löper nu ut den 30 september i år då Stoltenberg aviserat att han den här gången definitivt vill sluta.

Favorit till att ta över som ny generalsekreterare är Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte (född 1967).

Efter svensk flagghissning och prinsessbesök i Bryssel har Natos generalsekreterare en eftermiddag späckad av allehanda intervjuer inne på högkvarteret.

Mycket handlar om att återigen betona det som redan upprepats otaliga gånger om att Sveriges inträde är bra för både Natos och Sveriges säkerhet och ett bevis på att "dörren är öppen".

Främsta fokus just nu är ändå något annat. Stoltenberg vill se fortsatt USA-stöd till Ukraina och varnar för konsekvenserna om det uteblir.

— Det är helt avgörande viktigt. Att USA inte har kunnat ta beslut om förlängt stöd till Ukraina skapar problem. Det får konsekvenser på slagfältet och det gör att ukrainarna har tillgång till inte minst mindre ammunition än vad de borde ha, säger generalsekreteraren till TT.

"Bör göra mer"

Visserligen har Kanada och Natoländerna i Europa försökt kompensera med att öka sitt stöd, men även i Europa går det trögt med produktion och leveranser. Kapaciteten är betydligt mindre.

— Europeiska Natoländer bör göra mer, oavsett, och de trappar upp. Men USA är så stora och det är helt avgörande att de är med. Därför jobbar vi väldigt hårt för att det ska ske, säger Stoltenberg.

Oron är stor för att det låsta läget ska fortsätta över hela den amerikanska valrörelsen. För Ukraina är hjälpfrågan akut, med tanke på landets utsatta läge i kriget.

Natochefen sätter sitt hopp till att det trots allt finns ett flertal i kongressen som är för Ukrainastödet, om man räknar in både senaten och representanthuset.

— Jag har haft flera möten med representanter för den amerikanska kongressen de senaste veckorna och de bekräftar att det finns en stor majoritet för. Och jag säger till dem att det är viktigt att man nu får den majoriteten förvandlad till ett riktigt beslut. Och jag hoppas att det ske så fort som möjligt, säger Stoltenberg.

Sverige byter plats

För Natos del ligger samtidigt mycket fokus på att förbereda kommande toppmöte i Washington i juli, där Ukrainas framtida relation till alliansen blir en viktig fråga.

Frågor om Sveriges relation slipper man dock framöver. Och samtidigt slipper Sverige nu sitta på alliansens "praoplats" på allehanda Natomöten.

— Sverige har ju nu suttit mellan mig och USA på en invitee-plats. Men nu är den svenska skylten placerad mellan Turkiet och Spanien, som är rätt plats alfabetiskt. Så nu är allt på plats, säger en nöjd Jens Stoltenberg i Bryssel.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!