Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. - Foto: Petr David Josek/AP/TT

Macrons löfte: Ryssland kommer inte att vinna

Frankrike kommer att garantera att Ryssland inte vinner kriget i Ukraina, enligt landets president Emmanuel Macron. Om situationen skulle förvärras vore vi redo att säkerställa att Ryssland aldrig segrar, säger Macron i en intervju med fransk tv på torsdagskvällen.


Den som sätter upp gränser för omvärldens stöd till Ukraina "väljer nederlag", fortsätter den franske presidenten inför ett möte om Ukraina med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk i Berlin under fredagen.

— Om Ryssland vinner det här kriget kommer Europas trovärdighet att reduceras till noll, säger Macron, som kallar Ukrainakriget "existentiellt" för både Frankrike och Europa.

— För två år sedan sade vi att vi aldrig skulle skicka stridsvagnar. Sedan gjorde vi det. För två år sedan sade vi att vi aldrig skulle skicka medeldistansrobotar. Sedan gjorde vi det, fortsätter han.

Den senaste tiden har Macron upprepade gånger pikat Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som får allt mer kritik både på hemmaplan och internationellt för sin ovilja att skicka långdistansrobotar av typen Taurus till Ukraina.

Tyskland har dock skickat långt mycket mer militärt stöd till Ukraina än Frankrike.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!