Poliser i arbete vid en skola i S:t Petersburg. Den hyser en vallokal och en kvinna kom dit under fredagen och kastade en molotovcocktail mot byggnaden.
Poliser i arbete vid en skola i S:t Petersburg. Den hyser en vallokal och en kvinna kom dit under fredagen och kastade en molotovcocktail mot byggnaden. - Foto: AP/TT

Brandbomber och färgstänk vid ryska vallokaler

Flera personer rapporteras ha försökt sabotera det riggade valförfarandet i Ryssland. De ryska myndigheterna säger sig därtill ha gripit "ukrainska kollaboratörer" som planerat sprängdåd.


Säkerhetstjänsten FSB rapporterar om en rad gripanden på olika håll i Ryssland, med anledning av påstådda angreppsplaner i samband med det pågående ryska presidentvalet.

Enligt FSB:s utsago misstänks en man för högförräderi efter att ha försökt störa luftvärnssystemen i Moskva med hjälp av drönare. Två andra personer sägs ha planerat sprängdåd i gränsregionerna vid Ukraina.

Säkerhetstjänsten påstår att allt detta har skett på "ukrainskt direktiv", men uppgifterna går inte att verifiera.

President Vladimir Putin lägger ihop händelserna på olika håll i Ryssland med den senaste veckans strider i ryska gränstrakter.

— Detta är ett försök att störa presidentvalet, säger han, och understryker att "fienden" ska straffas.

En reklamskärm i S:t Petersburg visar president Putin med citat från ett tal till nationen. Bilden togs i torsdags.

Brandbomb och färg

I den ockuperade delen av det ukrainska länet Cherson rapporterar det Rysslandstillsatta styret att en sprängladdning har detonerat i närheten av en vallokal, utan att någon skadats.

På flera håll i landet har personer gripits när de har försökt förstöra valurnor eller valsedlar till exempel genom att hälla färg i dem, enligt redogörelser i Rysslands statliga medier. I flera fall rapporteras personer ha kastat brandbomber vid eller mot vallokaler.

I Moskva uppges en äldre kvinna ha tänt eld på sin valsedel inne i valbåset, skriver nyhetsbyrån Tass.

Inte i något av fallen sägs det något om personernas motiv.

Upplagd valprocess

Fredagen är den första dagen under det tre dagar långa presidentvalet, som i alla avseenden är utformat för att landets autokratiske president Vladimir Putin ska få sitta kvar på sin post med ett på pappret starkt mandat. I princip all oberoende opposition har satts ur spel.

Valet arrangeras även i de ockuperade delarna av Ukraina, samt på den annekterade Krimhalvön.

Klockan 12 på söndag uppmanas oppositionellt sinnade väljare att gå till vallokalerna samtidigt landet över i en protestyttring som är tänkt att bli svår för myndigheterna att stoppa.

Åklagare i Moskva uppmärksammar att det sprids information om och uppmaningar till "samtidig ankomst, en viss dag och en viss tid, till specifika vallokaler i staden för deltagande i otillåtna folksamlingar". Detta är straffbart, varnar de.

En rysk militär identifierar sig vid en vallokal i Volgograd (staden som tidigare hette Stalingrad) på fredagen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!