Den ryske, nu döde, oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja i en rättssal i Kirov i Ryssland 2013. Arkivbild
Den ryske, nu döde, oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja i en rättssal i Kirov i Ryssland 2013. Arkivbild - Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Navalnyjs vän: "Går inte att ersätta honom"

Rysslands presidentval sammanfaller med månadsdagen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en arktisk straffkoloni. Många hoppas nu att hans änka Julia Navalnaja ska ta över kampen – däribland Navalnyjs nära vän Vladimir Asjurkov. Hon är vad oppositionen behöver, säger han till TT.


Fakta: Framstående Putinkritiker som dödats

Aleksej Navalnyj: Den mest framstående oppositionsledaren förgiftades 2020 med nervgiftet novitjok, men överlevde med hjälp av vård i Tyskland. Han återvände till Ryssland i januari 2021 och fängslades på flygplatsen. Navalnyj dog i fängelse den 16 februari i år.

Boris Nemtsov: Oppositionspolitiker som sköts ihjäl på en bro ett stenkast från den ryska maktens högborg Kreml den 27 februari 2015.

Aleksandr Litvinenko: Tidigare agent hos den ryska säkerhetstjänsten FSB. Förgiftades med det radioaktiva ämnet polonium-210 i London och dog den 23 november 2006.

Anna Politkovskaja: Journalist som den 7 oktober 2006 sköts ihjäl i sitt lägenhetshus i Moskva efter kritisk rapportering kring krigen i Tjetjenien.

Det är minst sagt tufft för den ryska oppositionen sedan dess starkast lysande stjärna Aleksej Navalnyj för en månad sedan dog under oklara omständigheter i en avsides belägen straffkoloni i norra Ural.

Många av dem som höjt sina röster mot Kreml och president Vladimir Putin har tvingats gå i exil, fängslats eller dödats. Och även för de kritiker som lämnat Ryssland är tillvaron farlig. I veckan attackerades Navalnyjs stabschef Leonid Volkov, i exil i Vilnius, med en hammare.

Fortsätter kampen

Bara dagar efter Navalnyjs död publicerade hans änka Julia Navalnaja en video i sociala medier där hon lovade att fortsätta sin makes kamp.

Vladimir Asjurkov var nära vän och allierad med Navalnyj och han är övertygad om att hon är rätt person för att fylla sin makes skor.

— Det går inte att ersätta honom, men hon har varit klippan som han har lutat sig mot och hans närmaste rådgivare, säger Asjurkov på telefon från London.

— Dessutom har hon en organisation att utgå från. Detaljerna kommer bli tydligare över tid, det är för nytt och smärtsamt än. Men hon är vad oppositionen och världen behöver.

Vladimir Asjurkov var nära vän och allierad med Aleksej Navalnyj. Han lever sedan 2014 i exil i London och fortsätter arbetet med antikorruptionsstiftelsen därifrån.

Efterlyst av Kreml

Asjurkov har känt Navalnyj i många år. De arbetade tillsammans med antikorruptionsstiftelsen som Navalnyj grundade 2011. Asjurkov har fortsatt arbetet från Storbritannien, där han lever i exil sedan ett tiotal år tillbaka. Sedan 2014 är han efterlyst i Ryssland.

— Jag skulle gripas direkt på flygplatsen om jag åkte tillbaka, säger han.

Efter Navalnyjs död ligger oppositionen i spillror. Kreml har gjort allt för att tysta oliktänkande och försäkra sig om att Putin efter helgens val obehindrat kan påbörja sin femte mandatperiod.

Men enligt Asjurkov finns det ett motstånd kvar i Ryssland.

— Vi har ett nätverk av tiotusentals anonyma volontärer. Inte ens vi kan deras namn, men det är människor som vill hjälpa till. Det kan handla om att sprida budskap genom lappar i hissar i bostadshus.

Hopp om förändring

Trots svårigheterna i landet så spår Asjurkov en framtida förändring.

— Folket är inte glada, levnadsstandarden har sänkts och det är ett aldrig sinande flöde av kistor från slagfältet, säger Asjurkov.

— Det enda som är konstant i historien är att den förändras. Jag tror att kriget i Ukraina är början på slutet för regimen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!