Den nya lagen förbjuder bland annat Alabamas transpersoner från att använda toaletter som stämmer överens med deras könsidentiteter. Bild från en protest i delstaten i mars i fjol.
Den nya lagen förbjuder bland annat Alabamas transpersoner från att använda toaletter som stämmer överens med deras könsidentiteter. Bild från en protest i delstaten i mars i fjol. - Foto: Kim Chandler/AP/TT

Alabama förbjuder "vänstervriden" undervisning

Mångfald, jämlikhet och inkludering får enligt lagen inte längre ingå i undervisningen vid Alabamas skolor och universitet. Lagstiftningen är en i raden av republikanska åtgärder mot vad man kallar en samhällelig vänstervridning.


Den nya lagen, som undertecknades av delstatens guvernör Kay Ivey på onsdagen, innebär att lärare måste stoppa all undervisning om "splittrande begrepp som ras och identitet".

Alabamas konservativa höger anser att kurser om exempelvis mångfald leder till ökad splittring och gynnar liberala politiska intressen.

Den nya lagen slår även fast att Alabamas skolor och universitet måste se till att eleverna använder toaletter som stämmer överens med deras kroppsliga kön – inte deras könsidentitet.

Lagen börjar gälla den 1 oktober och gäller även vid statliga myndigheter.

Under onsdagen lade ett utskott i delstaten även fram ett lagförslag om att förbjuda lärarledda diskussioner om sexuell läggning och könsidentitet i kommunala skolor. I förslaget ingår även ett förbud mot regnbågsflaggor i klassrum.

Enligt kritiker innebär åtgärderna att Alabama – redan en av USA:s mest konservativa delstater – rör sig bakåt i stället för framåt.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!