Tadzjikistans president Emomali Rahmon och Rysslands dito Vladimir Putin, vid ett möte i Dusjanbe i juni 2022. Arkivbild.
Tadzjikistans president Emomali Rahmon och Rysslands dito Vladimir Putin, vid ett möte i Dusjanbe i juni 2022. Arkivbild. - Foto: Alexander Shcherbak/Sputnik/Kreml via AP/TT

Ryssland: Gripna planerade nytt dåd

Ryska säkerhetstjänsten FSB uppger att man har gripit tre personer "från ett centralasiatiskt land" som planerade ett terrordåd i regionen Stavropol i södra Ryssland. Det uppger de ryska statsstyrda nyhetsbyråerna Ria och Tass.


Uppgifterna kommer en vecka efter terrorattacken i Moskva, där över 130 människor dödades.

Tidigare på fredagen uppgavs nio personer i Tadzjikistan ha gripits, misstänkta för inblandning i det dådet, enligt samstämmiga källuppgifter i internationella medier och statsstyrda kanaler i Ryssland.

Gripandena ska ha skett i en förort till huvudstaden Dusjanbe och misstankarna sägs bestå i att de haft "kontakter" med de huvudmisstänkta terroristerna eller extremiströrelsen IS.

De fyra huvudmisstänkta män som sitter häktade i Moskva är ursprungligen från Tadzjikistan, ett hårt styrt och traditionellt Rysslandsvänligt land i Centralasien. IS rapporteras sedan länge också rekrytera många tadzjiker.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!