Poliser framför skolan i Vanda.
Poliser framför skolan i Vanda. - Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/TT

12-årigt barn har dött efter skolskjutningen i Finland

Tre barn har skjutits vid en skola i Vanda i Finland. Ett annat barn i samma ålder har gripits, misstänkt för skjutningen. Samtliga inblandade är tolv år gamla enligt polisen.


Filmklipp som publiceras i finländska medier visar hur poliser för in en person i en större polisbil vid en busshållplats. Skadeläget på de barn som blivit skjutna är ännu oklart. Polisen uppgav till en början att alla inblandade var 13 år, men ändrade sedan detta till tolv.

Polisen larmades om skottlossningen vid klockan 9 på tisdagsmorgonen lokal tid och bekräftade kort därpå att en skottlossning har ägt rum. Ett stort polispådrag inleddes på skolområdet, som också spärrades av.

Ett vittne som arbetar i närheten av skolan berättar för tidningen Iltalehti att han hörde ett skott från skolans håll.

— Jag förstod inte först att det var en pistol. Sedan hördes ett hemskt skrik och flera barn sprang över gården, säger personen.

Poliser utanför skolan i Vanda där en skottlossning har ägt rum. En tolvåring är gripen. Foto: Markku Ulander

Uppmanades stanna inne

Personal i lärarrummet på skolan berättar för TT i telefon att de fortfarande är inspärrade i byggnaden, men att de inte kan uttala sig mer än så.

Vice rektor på skolan, Jukka Kasurinen, arbetade i en annan byggnad, som ligger några hundra meter ifrån den där skjutningen ska ha skett. Där är det nu lugnt och skolarbetet fortsätter.

— Här är allt okej. Men jag kan inte direkt säga att det är en vanlig dag. Folk kom hit och stängde dörrarna och sade åt oss att inte gå ut, säger han till TT.

Tre ungdomar har skadats i en skottlossning på en skola i området Bäckby i Vanda, utanför Helsingfors.

Ambulanser lämnade området

Allmänheten uppmanades i ett tidigt skede att hålla sig borta från området och stanna inomhus. "Öppna inte dörren för främlingar", löd polisens uppmaning då.

Vittnesmål till flera medier har rapporterat om ambulanser som lämnat skolområdet med sirener på.

På X, tidigare Twitter, kommenterar Finlands utbildningsminister Anna-Maja Henriksson: "Fruktansvärd nyhet från Vanda. Vi följer läget noggrant. Tankarna är hos de skadade och deras anhöriga samt alla drabbade."

Skolan är en grundskola i stadsdelen Bäckby (Viertola) och har omkring 800 elever fördelade på två anläggningar, samt omkring 90 anställda.

Vanda ligger i utkanten av Helsingfors i södra Finland. Det är landets fjärde största stad med drygt 200 000 invånare.

Ett barn har avlidit efter skjutningen

På en pressträff uppger den finska polisen att ett 12-årigt barn dött av sina skador och att två till är allvarligt skadade.

– En person i sjätte klass har avlidit. Två personer är allvarligt skadade, säger polischef Ilkka Koskimäki på en pressträff.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Äldre man vanvårdades på Attendo – dog

Trump framme vid domstolen

USA:s expresident Donald Trump har anlänt till domstolen i New York.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En trafikolycka har inträffat i Almby", skriver polisen på sin hemsida.

Kursras för Trump-aktien

Trump Media & Technology Group – ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern – planerar försäljning av 21,5 miljoner egna aktier och har även anmält att man kommer att öppna för ytterligare försäljning av 146,1 miljoner aktier av befintliga ägare.

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.