Ukrainska räddningsarbetare i Charkiv bär bort kvarlevorna efter en kollegat som dödats i en rysk attack.
Ukrainska räddningsarbetare i Charkiv bär bort kvarlevorna efter en kollegat som dödats i en rysk attack. - Foto: George Ivanchenko/AP/TT

Dödlig attack mot Charkiv: Zelenskyj rasar

Avskyvärt och cyniskt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reagerar med raseri på uppgiften att minst sex personer, tre av dem räddningsarbetare, dödats i ryska attacker mot nordöstra Ukraina.


Räddningsarbetarna miste livet i storstaden Charkiv, när Ryssland slog till med en andra, fördröjd räd mot ett bostadskvarter där de redan jobbade med att rädda liv, enligt borgmästare Ihor Terechov.

Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko kallar attacken mot räddningsarbetarna cynisk.

— De var måltavlor. De attackerades upprepade gånger när de räddade människor, säger Klymenko och lägger till att minst tolv andra skadades i anfallet.

Även en äldre kvinna rapporteras ha dödats i attacken. Det femte dödsoffret var en man som arbetade med elförsörjning och träffades av en bomb i grannregionen Sumy. Senare på torsdagen dödades en sjätte person, en man som färdades i traktor, i ett ryskt anfall.

Totalt ska Ryssland ha avfyrat 20 drönare mot regionen under torsdagen, varav elva sköts ner, enligt Ukrainas luftförsvar.

Rysslands angrepp mot främst Charkiv har intensifierats de senaste veckorna. Storstaden har brottats med omfattande strömavbrott till följd av attackerna som inte sällan riktat in sig på civil infrastruktur och bostadskvarter.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!