Snabbare EU-stöd till arbetslösa

EU-kommissionen vill snabba på EU-stöden till arbetslösa.


EU-kommissionen vill att arbetslösa européer snabbare ska få stöd av EU. Totalt handlar det om drygt 190 miljarder kronor.

EU-länderna slipper därför kravet att stå för hälften av finansieringen för att pengarna ska betalas ut.

Så sent som på tisdagen kom nya nedslående siffror på arbetslösheten i EU. Sex EU-länder har redan tvåsiffrig arbetslöshet och för 2010 spås en topp på 11,5 procent i genomsnitt för EU.

Mycket av åtgärderna för att tackla arbetslösheten måste beslutas och genomföras i de enskilda EU-länderna. Men på onsdagen presenterade EU-kommissionen förslag för sådant som kan göras på EU-nivå för att dämpa de negativa effekterna.

Till exempel föreslås att utbetalningarna från Europeiska socialfonden ska skyndas på. 19 miljarder euro finns tillgängliga i år och nästa år. Pengarna kan användas för kompetensutbildning och liknande som kan hjälpa personer som är på väg att förlora jobbet eller redan har blivit arbetslösa.

Det handlar inte om nya pengar, utan att se till att de som finns verkligen kommer till användning. Problemet i dag är att många EU-länder har så ansträngd ekonomi att de inte kan ställa upp med halva finansieringen, vilket är ett krav för att pengar alls ska betalas ut. Det kravet vill EU-kommissionen nu ta bort tillfälligt, så att stödpengarna inte fryser inne på grund av den ekonomiska krisen.

EU-kommissionen vill också stödja program som går ut på att företag förkortar arbetstiden och erbjuder utbildning i stället för att säga upp människor.

Ett annat förslag är att med stöd av Europeiska investeringsbanken (EIB) införa mikrolån till företag på sammanlagt 500 miljoner euro.

Förslagen ska diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer på toppmötet i Bryssel den 18 och 19 juni.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.