Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snabbare EU-stöd till arbetslösa

- 03/06/2009, 13:32 -

EU-kommissionen vill snabba på EU-stöden till arbetslösa.

EU-kommissionen vill att arbetslösa européer snabbare ska få stöd av EU. Totalt handlar det om drygt 190 miljarder kronor.

EU-länderna slipper därför kravet att stå för hälften av finansieringen för att pengarna ska betalas ut.

Så sent som på tisdagen kom nya nedslående siffror på arbetslösheten i EU. Sex EU-länder har redan tvåsiffrig arbetslöshet och för 2010 spås en topp på 11,5 procent i genomsnitt för EU.

Mycket av åtgärderna för att tackla arbetslösheten måste beslutas och genomföras i de enskilda EU-länderna. Men på onsdagen presenterade EU-kommissionen förslag för sådant som kan göras på EU-nivå för att dämpa de negativa effekterna.

Till exempel föreslås att utbetalningarna från Europeiska socialfonden ska skyndas på. 19 miljarder euro finns tillgängliga i år och nästa år. Pengarna kan användas för kompetensutbildning och liknande som kan hjälpa personer som är på väg att förlora jobbet eller redan har blivit arbetslösa.

Det handlar inte om nya pengar, utan att se till att de som finns verkligen kommer till användning. Problemet i dag är att många EU-länder har så ansträngd ekonomi att de inte kan ställa upp med halva finansieringen, vilket är ett krav för att pengar alls ska betalas ut. Det kravet vill EU-kommissionen nu ta bort tillfälligt, så att stödpengarna inte fryser inne på grund av den ekonomiska krisen.

EU-kommissionen vill också stödja program som går ut på att företag förkortar arbetstiden och erbjuder utbildning i stället för att säga upp människor.

Ett annat förslag är att med stöd av Europeiska investeringsbanken (EIB) införa mikrolån till företag på sammanlagt 500 miljoner euro.

Förslagen ska diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer på toppmötet i Bryssel den 18 och 19 juni.

Skrivet av: