Fredag 23 Jul
Stockholm

Stort krispaket på väg i EU

EU-kommissionens stimulanspaket innehåller åtgärder för 1 300 miljarder. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU-kommissionens aviserade stimulanspaket innehåller åtgärder för 1 300 miljarder kronor, enligt tyska uppgifter.

Men allt är inte nya pengar. Fonder stuvas om och projekt tidigareläggs för att råda bot på krisen.

Den tyske näringsministern Michael Glos sade i en teveintervju i onsdags kväll att det paket som EU-kommissionen aviserat till nästa onsdag är värt 130 miljarder euro. Så mycket pengar har inte EU-kommissionen att spendera, så upplägget bygger på att medlemsländerna bidrar med pengar motsvarande en procent av BNP, enligt Glos.

På torsdagen ville ingen i Bryssel kommentera siffran. Förhandlingar pågår fortfarande om paketets många delar och en slutsumma existerar inte ännu, var budskapet.

Stor roll för EIB

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som läst dokument från den tyska regeringen, kommer Europeiska investeringsbanken (EIB) att bidra med runt två miljarder euro för att stödja miljöutveckling bland hårt pressade biltillverkare.

Industrin själv har krävt 40 miljarder euro i förmånliga lån från EIB. Enligt dokumentet innehåller paketet också investeringar på mellan fyra och sju miljarder euro i olika infrastrukturprojekt, liksom 2,5 miljarder euro för att bygga ut internet.

Flera av förslagen bygger också på att EIB får en mer framträdande roll och mer resurser.

Inte nya pengar

En källa i EU-kommissionen säger till TT att de förslag som håller på att tas fram inte innebär nya pengar, utan att de finns inom den existerande budgeten. Pengar i olika fonder ska göras mer lättillgängliga och hanteringen ska förenklas och snabbas på. Till exempel kan pengar ur den sociala fonden och globaliseringsfonden användas för att utbilda personer som blir arbetslösa eller ge stöd till dem som vill starta eget.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tidigare lanserat en idé om att skapa stora investeringsfonder i EU som kan gå in med kapital i viktiga europeiska företag som riskerar att köpas upp av investerare utanför EU. Han fick inget stöd för sin idé, som flera EU-länder uppfattade som protektionistisk. Nu går han dock vidare och skapar en fransk fond på 20 miljarder euro för att skydda fransk industri.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela