Frankrikes president Emmanuel Macron, fotograferad i Paris på torsdagen.
Frankrikes president Emmanuel Macron, fotograferad i Paris på torsdagen. - Foto: Thibault Camus/AP/TT

Macron om Rysslands påstående: Bisarrt

Bisarrt och hotfullt. Frankrikes president Emmanuel Macron avfärdar Rysslands påstående att Frankrike, jämte Ukraina, kan ha varit inblandat i terrordådet mot en konserthall i Moskva i slutet av mars.


Presidenten är skarpt kritisk mot Rysslands ton i ett telefonsamtal mellan ländernas försvarsministrar. Vid en träff med journalister avfärdar Macron utsagor om fransk inblandning i terrorattacken som "löjliga".

Det var på onsdagen försvarsminister Sebastien Lecornu hörde av sig till sin ryske kollega Sergej Sjojgu med budskapet att OS-värden Frankrike står redo att utöka utbytet länderna emellan i syfte att bekämpa terrorism.

Sjojgu svarade med att i varnande ton säga att han hoppas att den franska säkerhetstjänsten inte var inblandad i attacken mot konserthallen i Moskva, ett dåd som tog över 140 liv och som terrorrörelsen IS-K tagit på sig.

“Regimen i Kiev gör inget utan godkännande från sina västerländska hantlangare. Vi hoppas att de franska specialstyrkorna inte var inblandade", ska Sjojgu ha sagt enligt försvarsdepartementet i Moskva.

Samtalet var det första mellan de båda försvarsministrarna sedan 2022.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!