Ryska soldater på en icke namngiven plats i Ukraina. Bild från ett videoklipp som det ryska försvarsdepartementets presstjänst publicerade i torsdags.
Ryska soldater på en icke namngiven plats i Ukraina. Bild från ett videoklipp som det ryska försvarsdepartementets presstjänst publicerade i torsdags. - Foto: Ryska försvarsdepartementets presstjänst via AP/TT

Ökad press mot fronten – "konstant beskjutning"

Ryska styrkor har siktet på den ukrainska staden Tjasiv Jar i länet Donetsk. Nu är det ingen tystnad . . . Det är konstant beskjutning, säger Serhij Tjaus, chef för den militära ledningen i staden.


Ryssland är på offensiven vid frontlinjen i östra Ukraina. Tidigare i år säkrade landet den första framgången på marken på nästan ett år, när ryssarna tog kontroll över byn Avdijivka. Sedan dess har de ryska styrkorna hävdat avancemang, och ökat trycket längs fronten.

— Staden har blivit ännu mer farlig, säger Serhij Tjaus om läget i Tjasiv Jar.

— Det finns inte en enda byggnad som är intakt.

Både ukrainska och ryska militärbloggare uppger på fredagen att den ryska militären nått utkanterna av Tjasiv Jar. Tjaus vill inte kommentera uppgifterna.

Tjasiv Jar är ett viktigt logistikcentrum för Ukrainas militär, och ligger ett par kilometer väst om Bachmut, som Ryssland tog kontrollen över i maj i fjol.

Enligt Tjaus har runt 770 personer stannat kvar i Tjasiv Jar, trots att de ryska attackerna mot staden har intensifierats de senaste veckorna.

Längre söderut hävdar Ryssland att landets styrkor tagit kontroll över den lilla byn Vodiane, som ligger i utkanterna av staden Donetsk. Påståendet har inte bekräftats av Ukraina eller en oberoende part.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i torsdags att landets militär "lyckats stabilisera våra positioner" och stoppat rysk framfart, trots en brist på artillerigranater och betydande nedgång i leveranser.

Samtidigt som de ukrainska styrkorna är på defensiven vid fronten har Kiev ökat luftanfallen mot ryska områden.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!