Kvarlevorna efter en av de hjälparbetare som dödades i attacken mot hjälporganisationen World Central Kitchen i Gaza fraktas från ett bårhus i Rafah.
Kvarlevorna efter en av de hjälparbetare som dödades i attacken mot hjälporganisationen World Central Kitchen i Gaza fraktas från ett bårhus i Rafah. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Kritik mot Israels utredning: Inte tillräcklig

Israel pekar ut två tydliga misstag som orsak till attacken i Gaza som dödade sju hjälparbetare: Ett meddelande med detaljer om bilar missades och vad som tros varit en väska misstogs för ett vapen. Det israeliska försvarets rapport avfärdas dock av flera aktörer.


Polska företrädare och World central kitchen, den hjälporganisation vars arbetare miste livet i måndagens attack, finns bland dem som kräver en grundlig, oberoende utredning av det inträffade.

Det gör även Australiens utrikesminister Penny Wong. En av de dödade var australier och regeringen i Canberra ska utse en särskild rådgivare för att bistå i arbetet med att få svar på vad som hände.

Det som skett får inte bara städas undan efter den israeliska försvarsmaktens (IDF) egen utredning, anser Wong som säger att Australien har informerats av Israel om IDF:s utredning

— Vi har gjort klart att den information vi hittills har fått inte lever upp till det vi förväntar oss, säger hon.

Den australienska regeringen anser inte att Israels utredningen av attacken i Gaza där sju hjälparbetare, däribland en australiensisk kvinna, dödades räcker. Arkivbild

Det uppmärksammade anfallet mot World central kitchens kolonn i västra Gaza skedde i måndags och krävde offer från Australien, Kanada, Polen, Storbritannien och USA samt en palestinier.

Det resulterade i fördömanden och vrede världen över, bland annat från USA, FN och EU.

Israels militär betecknar i rapporten attacken som ett gravt misstag och har avskedat två officerare och stängt av tre andra med anledning av det inträffade.

TT
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!