Emilia och Sally, boende i Christiania, tar hand om den första stenen som grävs upp från Pusher Street i Christiania i Köpenhamn på lördagen.
Emilia och Sally, boende i Christiania, tar hand om den första stenen som grävs upp från Pusher Street i Christiania i Köpenhamn på lördagen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Knarkgatan i Christiania grävs upp – "På tiden"

Det är en historisk dag i Christiania i Köpenhamn när Pusher Street bokstavligen grävs upp. Den öppna droghandeln ska bort – och med den de kriminella gängen, hoppas christianiterna.


Fakta: Christiania

Fristaden Christiania föddes 1971 när husockupanter slog sig ner i byggnader som försvarsmakten lämnat i stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn.

Det första stora klivet mot normalisering togs när ägandet av mark och byggnader reglerades och ett avtal upprättades med den danska staten 2012.

Till stora delar ägs området av Fonden Fristaden Christiania. Invånarna betalar hyra för sitt boende.

Här bor i dag 770 vuxna och cirka 200 barn. De kommande åren ska nya, allmännyttiga bostäder byggas för ytterligare cirka 300 invånare.

Beslut om hur området ska skötas och utvecklas fattas i konsensus på gemensamma möten.

— Pusher Street ska dö, så att Christiania kan leva, säger Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen efter de första spadtagen.

Många vill fånga händelsen på bild och en mur av åskådare omringar grävarna.

— Det är på tiden, säger Ronja Dalitz, som bott i Christiania hela sitt liv.

Hon beskriver Pusher Street som "en kapitalistisk, vanvettig gata".

— Pusher Street har utvecklat sig till något som inte alls stämmer med Christianias värderingar.

Christianiabon Ronja Dalitz har längtat efter det här ögonblicket.

Brodern mördad

En av dem som gräver mest målmedvetet heter Mark. Precis här blev hans bror mördad, 32 år gammal, för ett och ett halvt år sedan och nu är målet att få hem gatstenar som minnesgåvor till familj och vänner.

— Det har varit mycket meningslöst våld. Det har funnits många våldsbenägna här ute. Det här är den rätta vägen att gå, säger han om demonteringen av Pusher Street.

Mark gräver upp stenen från platsen där hans bror blev skjuten till döds på Pusher Street i Christiania.

På plats finns också Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). Många kommer fram och vill diskutera narkotikapolitik med ministern och många propagerar för legalisering av hasch, men justitieministern är avvisande till en sådan tanke.

Lättare att slå ner

Men vad tror han då om grävprojektet – kommer inte haschhandeln bara flytta till andra ställen i Köpenhamn?

— Det är inget tvivel om att marknaden kommer att försöka hitta andra platser. Men polisens bedömning är att det blir lättare att slå ner på kriminaliteten om inte allt är koncentrerat till samma fysiska plats med så djupa rötter som det har varit här, säger Peter Hummelgaard.

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard med den andra stenen som grävs upp från Pusher Street.

Framöver ska Pusher Street få ny gatubeläggning, fyllas med nya verksamheter och kanske även döpas om.

— Det har satt sig i folks medvetande att Christiania är Pusher Street, men Christiania har aldrig varit Pusher Street. Vi ska sätta Christiania på den kulturella kartan, säger Hulda Mader, som ingår i Christianias pressgrupp.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!