Människor samlas i en demonstration för hbtqi-rättigheter i tyska Dresden 2021.
Människor samlas i en demonstration för hbtqi-rättigheter i tyska Dresden 2021. - Foto: Sebastian Kahnert/AP/TT

Grönt ljus för tysk könstillhörighetslag

Från och med den 1 november kan tyskar enklare ändra sina namn och juridiska kön i officiella dokument. Det står klart sedan parlamentet i Berlin på fredagen röstat igenom en ny könstillhörighetslag.


Det enda som krävs för vuxna tyskar som vill göra ändringarna är att informera myndigheterna tre månader i förväg, skriver AP.

Enligt tidigare bestämmelser har de som velat ändra sin könstillhörighet behövt uppvisa två expertutlåtanden för att därefter eventuellt få rätt i domstol.

Även minderåriga över 14 år kan, med vårdnadshavares godkännande, i och med den nya "självbestämmandelagen" ändra sina namn och juridiska kön. I de fall där vårdnadshavare säger nej kan tonåringarna överklaga saken i familjerätten.

Att slå fast vilka som får tillgång till exempelvis toaletter och omklädningsrum för kvinnor blir fortsatt upp till ägarna av berörda lokaler, enligt AP.

Lagen – som liknar den som på sistone debatterats intensivt i Sverige – är en av flera sociala reformer som förbundskansler Olaf Scholz koalitionsregering utlovade vid tillträdet 2021.

På fredagen klubbade den tyska förbundsdagen även ett nytt system med betalkort för asylsökande. Åtgärden syftar till att begränsa kontanta utbetalningar och göra Tyskland mindre attraktivt för migranter, skriver AP. Parlamentarikerna röstade även igenom en lag som tillåter gifta par att ha dubbla efternamn, rapporterar Deutsche Welle.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!