En demonstrant håller upp en skylt med ett EU-vänligt budskap i Tbilisi på tisdagen.
En demonstrant håller upp en skylt med ett EU-vänligt budskap i Tbilisi på tisdagen. - Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Omstridd lag går vidare – våldsamma protester

Georgiens omstridda "agentlag" har getts grönt ljus i första parlamentsrundan. De senaste dagarna har tusentals Tbilisi-bor samlats i protester mot vad som anses vara en kopia av en rysk lag som straffar oliktänkande. Protesterna fortsätter under onsdagen.


Fakta: Georgien och Ryssland

Georgien ligger i södra Kaukasien, där Europa möter Asien. Landet gränsar till Svarta havet i väst och har landgräns mot Ryssland i norr.

Georgien har sedan länge ansträngda relationer med den stora grannen i norr, som försämrades betydligt 2008 när Georgien utlovades ett framtida medlemskap i Nato. I samma veva utbröt ett femdagarskrig när Sydossetien och Abchazien utropade självständighet från Georgien och fick stöd av Moskva.

Tidigare försök att närma sig EU fick en stor skjuts när Ukrainakriget utvidgades med Rysslands fullskaliga invasion 2022. Georgien snabbade då på en ansökan om medlemskap i unionen. Svaret blev att landet ska få kandidatstatus, men först när en rad reformer genomförts.

Sedan dess har Georgiens regering dock tyckts främja sig från Europa och i stället närma sig Ryssland. Bland annat har landet kritiserats för sin milda ton gentemot Rysslands krig och för att hjälpa Ryssland att kringgå västerländska sanktioner. Regeringspartiet Georgisk dröm grundades av den georgiske oligarken Bidzina Ivanisjvili som gjort sin förmögenhet i Ryssland.

En majoritet av befolkningen stödjer dock fortfarande ett EU-medlemskap och står på Ukrainas sida i kriget.

Källa: Landguiden/UI, EUMM.

Under onsdagens första sammanträde i plenum hördes upprörda rop och bankningar i bord. Oppositionella parlamentsledamöter skrek "förrädare" och "nej till rysk lag". Fyra av dem avhystes från salen, enligt georgiska OC Media.

Förslaget gick igenom den första omröstningen med siffrorna 83–0. Oppositionen bojkottade det hela.

Det kontroversiella lagförslaget syftar till att kunna stämpla medier och organisationer som "utländska agenter" om de får mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder. En liknande lag i Ryssland används för att straffa regeringskritiker och tysta oberoende medier.

— Om den antas, kommer den att föra upp Georgien i nivå med Ryssland, Kazakstan, Belarus och andra länder där mänskliga rättigheter trampas på, säger Giorgi Rukhadze, grundare av tankesmedjan GSAC, till AP.

Våldsamma protester

De senaste dagarna har tusentals georgier gett sig ut på gatorna för att protestera mot förslaget.

En demonstrant får vård efter att polisen sprejat pepparsprej för att skingra folkmassorna.

Under tisdagskvällen utspelade sig kaotiska scener i området runt parlamentet i huvudstaden Tbilisi. Kravallpolis med pepparsprej jagade demonstranter i trånga gränder. Flera misshandlades av polis, enligt reportrar på plats. Andra – däribland en oppositionspolitiker – greps.

OC Media rapporter att journalister på plats ska ha knuffats och kallats "bögar" av polis. I videoklipp publicerade av nyhetssajten ses en kravallutrustad polis sparka mot en man som ligger ner.

"Ryska springpojkar"

Lagförslaget leds av regeringspartiet Georgisk dröm, men har väckt ilska hos oppositionen och stora delar av befolkningen.

— Vi fredliga demonstranter kommer att vinna. Vi kommer att tvinga de ryska springpojkarna i Georgisk dröm att dra tillbaka lagen, sade demonstranten Kote Tatisjvili på tisdagskvällen.

Demonstranter viftar med georgiska flaggor utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi.

Regeringspartiet har de senaste åren vänt sig alltmer mot Moskva. Bedömare har upprepade gånger noterat Georgiens förhållandevis milda ton gentemot Rysslands krig i Ukraina. Många anser att det omstridda lagförslaget är oförenligt med den forna Sovjetstatens förhoppningar om ett framtida EU-medlemskap.

"Den kommer att föra Georgien längre ifrån EU, inte närmare", skriver EU:s rådsordförande Charles Michel om lagförslaget på X.

Flera steg kvarstår innan lagen kan klubbas formellt. I måndags spårade diskussioner i parlamentet ur till fysiskt slagsmål.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!