USA har gått med på att dra tillbaka sin militär från Niger enligt amerikanska regeringskällor. Arkivbild.
USA har gått med på att dra tillbaka sin militär från Niger enligt amerikanska regeringskällor. Arkivbild. - Foto: Carley Petesch/AP/TT

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.


USA har byggt en egen bas för flyg och drönare i ökenstaden Agadez och basen och den amerikanska militära närvaron har av väst ansetts vara viktig i kampen mot jihadister i Västafrika. Enligt en rapport till den amerikanska kongressen fanns det i december omkring 650 amerikanska soldater i Niger. Tillbakadragandet beskrivs som en seger för Ryssland som har ökat sin närvaro i regionen och stödjer militärregimer som tagit över i grannländerna Mali och Burkina Faso.

Så sent som häromdagen rapporterades om att USA försökte få till ett nytt avtal med Niger och premiärministern och juntaledaren Ali Mahaman Lamine Zeine.

Förra våren var USA:s utrikesminister Antony Blinken på besök i Niger, den högste amerikanske företrädare som varit i landet, för att uttala stöd för landets ledning och den valde premiärminstern Mohamed Bazoum . Men sommaren 2023 avsattes Bazoum och militären tog över och sparkade dessutom ut soldater från den forna kolonialmakten Frankrike.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!