Måndag 8 Aug
Stockholm

Danskar struntar i tronföljd

Det verkar som om danska folketingets beslut om att fråga väljarna havererar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det verkar som om danska folketingets beslut om att fråga väljarna om danskarna ska ha en jämställd tronföljd havererar.

En majoritet av folketinget tycker att även prinsessor kan få bli statsöverhuvuden i Danmark precis som det - numera - är i Sverige. Och på söndag - samtidigt med EU-valet - ska danskarna säga ja eller nej till en grundlagsändring som ser till att det blir just så.

Vad danska folket egentligen tycker i sakfrågan är inte så lätt att veta. Däremot tycks det stå allt klarare att förslaget inte kommer att gå igenom, inte för att en majoritet av danskarna tycker att tronföljden ska vara manlig utan på grund av det totala ointresse som frågan tycks ha för danskarna.

För att förslaget ska gå igenom krävs nämligen inte bara en majoritet. Denna majoritet måste också uppgå till minst 40 procent av de drygt fyra miljoner röstberättigade.

De senaste opinionsmätningar visar på ett valdeltagande på 36 procent, långt under målet.

Vissa tidningar, som exempelvis Ekstra Bladet, driver dessutom en nej-kampanj mot själva förslaget.

Regeringen, som uttalat sig för förslaget, uppträder som en arrogant besserwisser, skriver tidningen i en ledare. Tidningens chefredaktör Poul Madsen säger sig vara för jämställdhet på andra områden. Men begreppet hör inte samman med något så gammaldags som kungahuset. Folkomröstningen är bara ett knep för att få folk att rösta i EU-valet, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.