Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hälsar USA:s utrikesminister Antony Blinken välkommen till tisdagens möte i Kiev.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hälsar USA:s utrikesminister Antony Blinken välkommen till tisdagens möte i Kiev. - Foto: Brendan Smialowski/AP/TT

Blinken: Stöttar Ukraina tills säkerheten säkrad

USA:s utrikesminister Antony Blinken är i Ukraina på ett oannonserat besök för att försäkra landet om USA:s fortsatta stöd. Vi vet att det här är en svår tid, säger han i huvudstaden Kiev där han träffar president Volodymyr Zelenskyj och andra ukrainska toppar.


Syftet med Blinkens besök i Ukraina är enligt USA:s utrikesdepartement bland annat att diskutera situationen på slagfältet i Ukraina och effekterna av USA:s stöd som enligt Blinken kommer att göra "verklig skillnad" på marken.

— Vi kommer att stanna vid er sida tills Ukrainas säkerhet, suveränitet och möjlighet att välja sin egen väg är garanterad, säger Blinken.

Resan är Blinkens fjärde till landet sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

I april i år godkände USA ett stödpaket till Ukraina på över 60 miljarder dollar, sedan stödet stoppats i flera månader på grund av motstånd från republikaner i det amerikanska representanthuset.

Stödet i det amerikanska hjälppaketet "är nu på väg", säger Blinken och lägger till att en del av stödet redan har anlänt till Ukraina.

Zelenskyj tackar för stödet, men understryker att det är "viktigt att få det så snart som möjligt".

I ett kvällstal har han sagt att det tar för lång tid mellan att paketen tillkännages tills det att vapnen verkligen är på plats vid frontlinjen.

Artilleri, luftvärnsrobotar och ballistiska robotar har sedan stödpaketet godkändes levererats till Ukraina, några av dem till frontlinjerna, enligt en högt uppsatt amerikansk tjänsteman som reste med Blinken på ett nattåg från Polen.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!