Söndag 14 Aug
Stockholm

Sammandrabbningar i Amazonas

Minst 16 människor dödades i sammandrabbningar mellan peruansk polis och indianer i Amazonas i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst 16 människor dödades i sammandrabbningar mellan peruansk polis och indianer i Amazonas under fredagen. Motsättningen handlar om rätten till de oljefyndigheter och gruvmöjligheter som finns i regnskogen och som utländska bolag vill utnyttja.

Ledare för folkgrupperna i den peruanska djungeln anklagade polisen för att ha öppnat eld mot demonstranterna. Dessutom ska polis ha skjutit från en helikopter mot hundratals som protesterade vid en vägavspärrning.

– Jag håller regeringen och president Alan Garcia som ansvariga för att ha beordrat detta folkmord, sade indianledaren Alberto Pizango.

Enligt statliga, officiella källor dödades nio polismän och sju indianer vid sammandrabbningen nära staden Bagua omkring 100 mil norr om huvudstaden Lima.

Fredagens sammandrabbning var den våldsammaste sedan protesterna inleddes i april. Indianerna vill ha större kontroll över och del av vinsterna från naturtillgångarna. President Garcia har däremot verkat för att öppna landet för utländska investeringar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.