Brasilien återlämnar oljefält

Brasiliens oljejätte har gått med på att återlämna ett omstritt oljefält. (TT)


Brasiliens oljejätte Petrobras har gått med på att återlämna ett omstritt oljefält i en nationalpark mitt i Amazonas urskog till Ecuador, uppger president Rafael Correa i Quito.

Correa, som står brasilianska kollegan Lula da Silva nära, tillät i fjol brasilianska Petrobras att utvinna olja ur fältet, Block 31, som ligger i nationalparken Yasuni. Men projektet har legat nere på grund av en skattetvist mellan bolaget och Ecuador.

Miljöaktivister protesterar dessutom med ilska mot varje oljeutvinning i nationalparken där sällsynta arter som jaguar och rosa delfin lever.

Correa gav beskedet på lördagen i sitt veckotal i radio. Han sade inte om staten ska utvinna oljan i stället eller om rättigheten går till något annat utländskt oljebolag.

Petrobras hade planerat att investera 300 miljoner dollar i oljefältet och räknade med att utvinna 40 000 fat om dagen, motsvarande omkring 6 400 ton. Bolaget har sagt i ett uttalande att det gått med på att lämna fältet men överväger ändå att fortsätta investera i Ecuador.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.