Brasilien återlämnar oljefält

Brasiliens oljejätte har gått med på att återlämna ett omstritt oljefält. (TT)


Brasiliens oljejätte Petrobras har gått med på att återlämna ett omstritt oljefält i en nationalpark mitt i Amazonas urskog till Ecuador, uppger president Rafael Correa i Quito.

Correa, som står brasilianska kollegan Lula da Silva nära, tillät i fjol brasilianska Petrobras att utvinna olja ur fältet, Block 31, som ligger i nationalparken Yasuni. Men projektet har legat nere på grund av en skattetvist mellan bolaget och Ecuador.

Miljöaktivister protesterar dessutom med ilska mot varje oljeutvinning i nationalparken där sällsynta arter som jaguar och rosa delfin lever.

Correa gav beskedet på lördagen i sitt veckotal i radio. Han sade inte om staten ska utvinna oljan i stället eller om rättigheten går till något annat utländskt oljebolag.

Petrobras hade planerat att investera 300 miljoner dollar i oljefältet och räknade med att utvinna 40 000 fat om dagen, motsvarande omkring 6 400 ton. Bolaget har sagt i ett uttalande att det gått med på att lämna fältet men överväger ändå att fortsätta investera i Ecuador.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.