Onsdag 10 Aug
Stockholm

Brasilien återlämnar oljefält

Brasiliens oljejätte har gått med på att återlämna ett omstritt oljefält. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brasiliens oljejätte Petrobras har gått med på att återlämna ett omstritt oljefält i en nationalpark mitt i Amazonas urskog till Ecuador, uppger president Rafael Correa i Quito.

Correa, som står brasilianska kollegan Lula da Silva nära, tillät i fjol brasilianska Petrobras att utvinna olja ur fältet, Block 31, som ligger i nationalparken Yasuni. Men projektet har legat nere på grund av en skattetvist mellan bolaget och Ecuador.

Miljöaktivister protesterar dessutom med ilska mot varje oljeutvinning i nationalparken där sällsynta arter som jaguar och rosa delfin lever.

Correa gav beskedet på lördagen i sitt veckotal i radio. Han sade inte om staten ska utvinna oljan i stället eller om rättigheten går till något annat utländskt oljebolag.

Petrobras hade planerat att investera 300 miljoner dollar i oljefältet och räknade med att utvinna 40 000 fat om dagen, motsvarande omkring 6 400 ton. Bolaget har sagt i ett uttalande att det gått med på att lämna fältet men överväger ändå att fortsätta investera i Ecuador.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.