En pojke med en palestinsk flagga under en propalestinsk demonstration i spanska Barcelona i januari.
En pojke med en palestinsk flagga under en propalestinsk demonstration i spanska Barcelona i januari. - Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Länder erkänner Palestina – Hamas tackar Norge

Norge, Spanien och Irland erkänner staten Palestina. Israel svarar med att kalla hem sina ambassadörer, och landets premiärminister kallar erkännandet "en belöning för terrorism".


Den 28 maj erkänner Irland, Spanien och Norge formellt Palestina som självständig stat, meddelar ländernas regeringschefer.

— Palestinierna har en grundläggande, självständig rätt till en egen stat. Både israeler och palestinier har rätt att leva i fred i varsin stat. Det kan inte bli fred i Mellanöstern utan en tvåstatslösning, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre under en pressträff.

Terrorstämplade Hamas talesperson Bassem Naim beskriver skeendet som en "historisk vändpunkt" för norska TV2.

— Både till den norska regeringen och det norska folket – tack för alla dessa starka ståndpunkter och det starka stödet för den palestinska saken, säger han.

Diplomater kallas hem

Även Turkiet och Jordanien lovordar erkännandet, liksom den palestinska paraplyorganisationen PLO, rapporterar AFP.

Kartan visar länder som erkänt Palestina som stat samt de länder som erkänner Palestina den 28 maj.

Israel svarade snabbt på beskeden med att kalla hem sina ambassadörer i Norge och Irland för "omedelbara konsultationer" i Jerusalem, skriver AFP. Kort därefter meddelades att även ambassadören i Spanien beordras hem.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Palestina som suverän stat skulle vara en "terrorstat", med hänvisning till Hamas, som Israel strider mot i Gaza och vars attack mot Israel i oktober blev krigets startpunkt.

"Avsikten hos flera europeiska länder att erkänna en palestinsk stat är en belöning för terror", säger han i ett uttalande.

Fler kan erkänna

Vita huset meddelar att USA:s president Joe Biden motsätter sig ett "unilateralt erkännande" av en palestinsk stat. Han tycker i stället att "en palestinsk stat bör förverkligas genom direkta förhandlingar mellan parterna", säger Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide (till vänster) sade sig under onsdagens pressträff i Oslo ta "starkt avstånd" från Hamas. Till höger statsminister Jonas Gahr Støre.

EU:s utrikeschef Josep Borrell manar i sin tur till en gemensam linje inom unionen.

"Inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken kommer jag obevekligt att arbeta med alla medlemsstater för att främja en gemensam EU-linje baserad på en tvåstatslösning", skriver Borrell på X.

Redan före onsdagens besked kom varningar från Israel om att de väntade erkännandena kommer att leda till ökad "extremism och instabilitet".

EU-länderna Slovenien och Malta, liksom Australien, har också indikerat att ett erkännande är på gång, med argumentet att en tvåstatslösning är nödvändig för hållbar fred i regionen.

143 av FN:s 193 medlemsländer har tidigare erkänt Palestina som självständig stat, däribland Sverige.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!