Soldater visiterar en man under en patrullering i Quito i Ecuador i april. Arkivbild.
Soldater visiterar en man under en patrullering i Quito i Ecuador i april. Arkivbild. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Undantagstillstånd i stora delar av Ecuador

Ecuador utlyser undantagstillstånd i nästan en tredjedel av sina provinser efter en våldsspiral. Samtidigt pågår regeringens "krig" mot narkotika och kriminella gäng.


Undantagstillståndet, som utlyses i sju av landets 24 provinser, möjliggör att soldater kan utplaceras på gatorna. Åtgärden meddelades på onsdagseftermiddagen lokal tid och ska gälla i 60 dagar för provinserna Guayas, El Oro, Santa Elena, Manabí, Los Ríos, Sucumbíos och Orrellana.

Områdena har nyligen sett en ökning av "systematiskt våld utfört av organiserade våldsamma grupper, terrororganisationer och icke-statliga krigförande individer", enligt ett dekret från regeringen.

Redan i januari i år utfärdade landets president Daniel Noboa ett första undantagstillstånd i landet efter att narkotikaledaren Adolfo Macías flytt från ett högsäkerhetsfängelse, vilket löpte ut för en månad sedan.

I januari utlyste presidenten också ett "inbördeskrig" mot knarkkartellerna, och i slutet av april röstade landets väljare ja till flera förslag som syftar till att förbättra säkerheten i landet.

Ecuador var länge ett av Latinamerikas mest stabila länder. De senaste åren har en våldsspiral drabbat landet, utlöst av allt fler våldsamma knarkkarteller. Antalet mord per capita skenar och det senaste året har ett tiotal politiker dödats.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!