Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild. - Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Åklagare vill sätta munkavle på Trump

Åklagare vill sätta munkavle på Donald Trump. Han bör förbjudas från att göra offentliga uttalanden som "utgör en påtaglig, direkt och förutsebar fara" för de som arbetar med målet med hemligstämplade dokument.


Åklagarens begäran följer ett falskt påstående från Trump tidigare i veckan.

Expresidenten hävdade då i inlägg på sociala medier att de FBI-agenter som genomsökte hans Florida-residens Mar-a-Lago i augusti 2022 hade givits rätten "att använda dödligt våld".

Trump, som är Republikanernas trolige presidentkandidat i valet i november, syftade på en redogörelse i ett domstolsdokument för hur FBI genomförde sin husrannsakan.

Enligt dokumentet skedde denna i enlighet med FBI:s reglemente för denna typ av åtgärder och som förbjuder att dödligt våld brukas, utom i fall där en anställd har skäl att anta att den som drabbas av genomsökningen riskerar att döda eller "allvarligt skada den anställde eller en annan person". Inget våld förekom i samband med insatsen mot Mar-a-Lago.

När Trump kan komma att ställas inför rätta i ärendet – ett av flera rättsfall mot honom – är oklart. Tidigare i maj meddelade den ansvariga domaren att rättegången skjuts upp på obestämd tid.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
USA