Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) och utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) på var sin sida om EU:s utrikeschef Josep Borrell när EU och Norge undertecknar ett samarbetsavtal.
Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) och utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) på var sin sida om EU:s utrikeschef Josep Borrell när EU och Norge undertecknar ett samarbetsavtal. - Foto: Bibiana D. Piene/NTB/TT

Historiskt försvarsavtal mellan Norge och EU

Norge och EU har undertecknat ett samarbetsavtal som rör säkerhets- och försvarssamarbete. Norske försvarsministern Bjørn Arild Gram (Senterpartiet), utrikesminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet) och EU:s utrikeschef Josep Borrell undertecknade avtalet i Bryssel på tisdagen, meddelar norska regeringskansliet.


Avtalet rör samarbete för att stödja Ukraina, men också mer omfattande insatser kring krishantering, försvarsindustriella samarbeten och utveckling av vapen och ammunition.

"Ryssland fullskaliga invasion av Ukraina har förändrat vår säkerhetspolitiska miljö. Nato är och förblir ankarfästet i norsk försvars- och säkerhetspolitik. Samtidigt tar EU i allt högre grad initiativ som också fyller funktioner som är viktiga för Nato", säger den norske försvarsministern i ett uttalande.

Han lägger till att frågan om att samarbetet är viktigt för norsk försvarsindustri.

I och med avtalet ska även konsultationer mellan EU och Norge utökas, liksom konsulära kontakter.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
EU