Palestinier som springer från ett israeliskt stridsfordon i centrala Gaza.
Palestinier som springer från ett israeliskt stridsfordon i centrala Gaza. - Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT

FN:s säkerhetsråd röstar för vapenvila i Gaza

FN:s säkerhetsråd antar en amerikansk resolution för vapenvila i Gaza. Röstsiffrorna blev 14–0, Ryssland avstod från att rösta.


Resolutionen bygger på det avtal som USA:s president Joe Biden presenterade i slutet av maj. I texten, som AFP tagit del av, så uppmanas parterna att fullt ut, och utan andra villkor, genomföra de bestämmelser som finns i avtalet.

Till skillnad från tidigare resolutionsutkast framgår det i denna version att Israel accepterat det amerikanska förslaget – något som inte klargjorts av Israels regering.

Israels nära allierade USA har tidigare kritiserats för att ha blockerat flera förslag till resolutioner om vapenvila i Gaza.

Det förslag till vapenvila som USA presenterade består av tre faser.

Den första gäller i sex veckor och innebär fullständig vapenvila, att israeliska styrkor drar sig tillbaka från "alla befolkade områden i Gazaremsan" samt att ett antal gisslan utväxlas mot hundratals palestinska fångar.

Fas två är beroende av att parterna först kommer överens om "nödvändiga arrangemang". Men om så sker skulle den innebära ett permanent slut på stridigheterna, att alla kvarvarande levande gisslan släpps och att alla israeliska styrkor lämnar Gazaremsan.

I den tredje fasen ska även kvarlevor av gisslan som inte längre är vid liv återlämnas och en omfattande återuppbyggnadsplan sjösättas.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
USA
/