Utrikesminister Tobias Billström (M) anser att Israel måste betala ut skatten till Palestinska myndigheten. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) anser att Israel måste betala ut skatten till Palestinska myndigheten. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Israel tar palestinsk skatt: "Extremt allvarligt"

Miljontals dollar i palestinska skatteintäkter ska delas ut till israeliska "offer för terrorism", meddelar Israels finansminister Bezalel Smotrich. Beslutet får skarp kritik av utrikesminister Tobias Billström (M) som kallar det extremt allvarligt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det rör sig om cirka 35 miljoner dollar, ungefär 367 miljoner kronor, i skatteintäkter som samlats in av Israel på uppdrag av Palestinska myndigheten (PA).

Men pengarna ska inte betalas ut till palestinier, meddelade Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich på sociala medier på torsdagen. Han anklagade samtidigt PA, som styr på den ockuperade Västbanken, för att "uppmuntra och gynna terrorism".

"I enlighet med de domar som beviljade ersättning till offren för terrorism, beviljar vi samma belopp från PA:s medel och överför de tilldelade pengarna till familjerna till terrorismens offer", skrev Smotrich på X.

"Tillhör Palestinska myndigheten"

USA fördömer beslutet i starka ordalag, och understryker att landet anser att pengarna tillhör det palestinska folket.

— De bör omedelbar överföras till Palestinska myndigheten. De borde inte ha blockerats. De bör inte försenas, säger Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement och fortsätter:

— Vi tycker att det är ett extremt omdömeslöst beslut av ministern.

Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är starkt kritisk till beslutet.

— Det här är extremt allvarligt. De här pengarna tillhör den Palestinska myndigheten, de behöver pengarna för att kunna erbjuda grundläggande tjänster till det palestinska folket, säger Billström och tillägger att PA redan är hårt ekonomiskt pressat.

Hotar stabiliteten

Enligt Billström hotar Israels agerande i längden också stabiliteten på Västbanken.

— Det ligger varken i Västbankens eller Israels intresse. Det här är något som vi från regeringens sida inte anser ska genomföras, pengarna ska tvärtom betalas ut, säger han.

Enligt fredsavtal som delvis förhandlades av Norge på 1990-talet samlar Israel in pengar åt PA. Israel har dock blockerat överföringarna sedan extremiströrelsen Hamas terrorattack den 7 oktober, som låg till grund för det pågående kriget i Gaza.

TT
/
/
/
USA