Peter Welch, senator för Demokraterna från Vermont. Arkivbild.
Peter Welch, senator för Demokraterna från Vermont. Arkivbild. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Senator uppmanar pressad Biden: Hoppa av

Demokraternas senator Peter Welch anser att Joe Biden bör hoppa av presidentvalet. Trycket på USA:s president ökar och en presskonferens på torsdagen kan bli avgörande.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: De vill att Biden hoppar av

Utöver den demokratiske senatorn Peter Welch har nio representanthusledamöter sagt att de vill att Biden hoppar av presidentvalskampanjen.

Fyra senatorer, Michael Bennet, Patty Murray, Jon Tester och Sheldon Whitehouse har uttryckt oro över Bidens kandidatur.

Källa: The New York Times

"Vi kan inte bortse från president Bidens katastrofala debattinsats. Vi kan inte ignorera de legitima frågor som har ställts sedan den kvällen", skriver Welch i ett debattinlägg i tidningen The Washington Post.

Vermontsenatorn är den första och hittills enda av Demokraternas senatorer att uttryckligen mana Biden att avsluta sitt försök att väljas om. Hans kollega och partivän, senatorn Michael Bennet, sade härom dagen att Biden riskerar ett "förkrossande" nederlag om han ställs mot Trump.

På torsdagen ska Biden hålla en presskonferens och svara på journalisters frågor i samband med Nato-toppmötet i Washington, en händelse som politiska bedömare spår kan bli avgörande för 81-åringens politiska framtid, skriver nyhetsbyrån AP.

Samma budskap från Clooney

Utspelet från senatorn Peter Welch kommer kort efter att Hollywoodstjärnan George Clooney gett Biden samma uppmaning via en text i The New York Times.

Skådespelaren, producenten och regissören höll för bara någon vecka sedan en stor insamling i Hollywood för Biden – en av många han har varit värd för till Demokraternas gagn – och beskriver hur presidenten inte är den person han var 2010.

"Han var inte ens 2020 års Joe Biden", skriver Clooney.

"Han var samma man som vi alla bevittnade under debatten", fortsätter han, och syftar på den sittande presidentens tv-debatt mot Donald Trump härom veckan.

Pelosi: Upp till honom

Sedan tidigare har en handfull av Demokraternas ledamöter i representanthuset manat president Biden att hoppa av.

Nancy Pelosi, tidigare talman och en av partiets tungviktare, sade på onsdagen att bara Biden själv kan besluta om han ska fortsätta eller inte.

— Vi uppmuntrar alla honom att göra det (fatta beslutet), för tiden börjar rinna ut, sade Pelosi till MSNBC utan att vilja uppge var hon står i frågan.

Biden har avvisat alla avgångskrav och meddelat att han fortsatt ser sig själv som den mest kvalificerade kandidaten.

TT
/
/
/
/
USA