Ahmadinejad vann - blir kvar som president

Mahmoud Ahmadinejad har en ointaglig ledning i fredagens val.


President Mahmoud Ahmadinejad har en ointaglig ledning i fredagens val, rapporterar landets centrala valkommission. När nästan 90 procent räknats hade han knappt två tredjedelar av rösterna mot en tredjedel för Mir Hossein Mousavi.

Därmed slipper Ahmadinejad möta utmanaren Mousavi i en andra och avgörande valomgång, visar rösträkningen natten till lördagen.

Anklagas för fusk

I dag drabbade polis samman med demonstranter utanför Mir Hossein Mousavis kampanjstab i Teheran, rapporterar AFP.

– De har förstört landet och de vill förstöra det ännu mer i fyra år till! ropade folksamlingen.

Poliser gav sig på demonstranterna med batongslag och sparkar.

– De har lekt med folkets röst, sa en kvinna.

Tionde presidentvalet

Valdeltagandet blev högt, upp mot 80 procent av de röstberättigade, säger myndigheterna.

När 90 procent räknats hade Ahmadinejad fått omkring 21 miljoner röster och Mousavi elva miljoner.

Den sittande presidenten får nu en andra mandatperiod. Och Mousavi försökte förgäves åstadkomma en politisk återkomst, trots att han fick ett överväldigande stöd bland unga iranier under kampanjen.

Doktor Ahmadinejad har genom att få en majoritet av rösterna blivit den slutliga segraren i det tionde presidentvalet, skriver iranska nyhetsbyrån Irna.

Anklagar för fusk

Men Mousavi, som förklarade sig som vinnare när vallokalerna stängde, anklagade motståndarna för fusk under fredagens val. Han uppgav att det var brist på valdokument och att hans kampanjkontor angripits. Enligt Mousavi stängdes telefonnätet och därmed kunde hans kampanj som till stor del drivits med sms inte fortsätta. På valdagen stängdes dessutom tillgången till hemsidor som drev Mousavis kampanj.

Centrala valkommissionens ordförande Kamran Daneshjoo rapporterade om rösträkningen under natten. Polisen skingrade då flera hundra Mousavi-anhängare som samlats på ett torg i centrala Teheran, sedan Daneshjoo meddelat Ahmadinejads stora ledning, skriver Reuters. Polismyndigheten har förbjudit samlingar på gatorna tills det officiella valresultatet står klart.

Ointagligt

Den 52-årige Mahmoud Ahmadinejad hade ryckt till sig ett ointagligt, tidigt försprång i rösträkningen på landsbygden och i de små och medelstora städerna. Räkningen i storstäder som Teheran kunde inte hota presidentens seger, även om gapet mellan kandidaterna krympte där.

De två närmaste följande konkurrenterna i valet, tidigare befälhavaren för revolutionsgardisterna Mohsen Rezai och förre talmannen i parlamentet Mehdi Karroubi, fick bara någon enstaka procent av rösterna.

Vallokalerna skulle ha stängt klockan sex på kvällen. Men på grund av det stora intresset och de långa köerna förlängdes deras öppettider flera gånger, i sammanlagt minst fyra timmar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!