Iran: Båda favoriterna utropar seger

Men president Mahmoud Ahmadinejad leder klart i rösträkningen.


Den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad ledde natten till lördagen klart i rösträkningen efter det iranska valet. Men utmanaren Mir Hossein Mousavi utropade sig också till segrare, och det är oklart hur rättvisande de först räknade rösterna är.

– Ahmadinejad ligger på nästan 70 procent och Mousavi på knappt 30 procent när mer än en tredjedel av rösterna i Irans presidentval räknats, sade valkommissionens ordförande Kamran Daneshjoo enligt BBC.

De två andra kandidaterna, Mohsen Rezai och Mehdi Karroubi, hamnade snabbt hopplöst efter i rösträkningen.

Daneshjoo ville inte närmare gå in på vilka delar av landet de räknade rösterna kom ifrån. Men efter förra valet, 2005, var de första rapporterade resultaten ganska missvisande eftersom den konservativa landsbygden röstar annorlunda än storstaden Teheran.

Förlängda öppettider

Medan en del vallokaler fortfarande höll öppet sent på fredagskvällen utropade Mousavi seger.

– Enligt den information vi fått är jag med god marginal vinnare i detta val, sade Mousavi på en presskonferens i Teheran.

På grund av stort intresse och långa köer förlängdes vallokalernas öppettider flera gånger, i sammanlagt minst fyra timmar.

Reformisten Mousavi klagade på att vissa av hans företrädare nekades tillträde till vallokaler för att kunna övervaka processen, rapporterade studentnyhetsbyrån Isna enligt Reuters.

Hans kampanjorganisation uppgav att Mousavivänliga internetplatser blockerades och att sms-trafik hade stängts av i strid med lagen.

I synnerhet Mousavis kampanj har använt sig av sms för att nå unga väljare.

Inte mäktigast

Mousavi har, i ett brev som har publicerats på hans webbsida, även anklagat befälhavare och funktionärer inom Basijmilisen och revolutionsgardet för att lägga sig i valet. Det är inte första gången revolutionsgardet och frivilligstyrkan Basij, som är lierad med gardet, har anklagats för valfusk.

Reformistkandidaten Karroubi, som även deltog 2005, skyllde då sin förlust mot Ahmadinejad på "olaglig inblandning" av Basij och gardet.

Presidentvalen i Iran väcker enorm uppmärksamhet och starka känslor, trots att presidentposten inte är landets mäktigaste. Det mesta av det högsta ansvaret ligger hos "den högste ledaren" Ali Khamenei. Han är inte folkvald utan tillsatt av religiösa lärde.

Visit msnbc.com for , World News, and News about the Economy

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.