Oppositionen i Iran vägrar ge upp

Anhängarna till Irans besegrade presidentutmanare Mir Hossein Mousavi planerar en demonstration i dag.


Anhängarna till Irans besegrade presidentutmanare Mir Hossein Mousavi planerar en demonstration under måndagen, trots en våldsam utveckling av protester mot det officiella valresultatet i helgen.

Mousavi har vänt sig till landets högst juridiska myndighet Väktarrådet och begär att det underkänner valresultatet som ger sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad segern med 63 procent av rösterna.

Två dagars sammanstötningar mellan opposition och polis blev de våldsammaste på åratal. Stenkastning, brinnande bussar, batongslag, tårgas och varningsskott. Inte sedan 90-talets studentuppror har liknande scener spelats upp på Teherans gator.

Regimen slog tillbaka mot reformisterna i söndags genom att låta gripa ett stort antal människor, enligt AFP upp till 170, varav många ledande personer. En del skulle enligt uppgift släppas senare efter att ha fått en varning.

Presidentens segertal

Ahmadinejad visade att han också kan piska upp stöd på gatorna. Inför ett hav av flaggviftande anhängare i Teheran höll han segertal och prisade "det iranska folkets triumf över omvärldens förenade arrogans".

Tumultet i Teheran och andra städer i kombination med att två presidentkandidater, som Väktarrådet godkänt, öppet anklagar regimen för valfusk tyder på maktkamp på högsta politiska nivå.

Den annars oantastlige ayatolla Ali Khamenei, landets högsta ledare, blir indirekt måltavla för revolten eftersom han uppmanat iranierna att godta Ahmadinejads seger. Bedömare ser en tvekamp mellan honom och den ännu mäktige expresidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

Det värsta för USA

För USA och president Barack Obama, som uppmanat Iran att "öppna sin knutna hand", är utgången av valet den värsta tänkbara. Om Obama fördömer valfusket och våldet kan det bli tvärstopp för islossningen med Iran redan innan den hunnit börja. Om han inte reagerar riskerar han att framstå som inställsam och flat mot en regim som pryglar sitt eget folk.

Det brådskar för USA:s president. Israel och starka krafter i Washington är kritiska mot fredstrevaren till Iran. Och Obama har sagt att han kräver framsteg före årets slut, annars väntar tilltagande konfrontation.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!