"En miljon demonstranter på Teherans gator"

"Mousavi, ge oss tillbaka våra röster!".


Läget i Iran närmar sig bristninggränsen. Just nu kommer det olika rapporter om över en miljon demonstranter marscherat mot Borj-e Azadi, Frihetens torn, i Teheran.

Enligt BBC Persian har demonstranterna redan kommit i bråk med civil- och kravallpoliser, till fots och på motorcyklar, som stöder den omvalde presidenten Mahmoud Ahmadinejad. BBC uppger också att regeringen gett klartecken för civilklädda militärer att för första gången använda riktig ammunition. Enligt rapporter har minst en student dödats under måndagens demonstrationer.

BBC Persian sänder direkt från Teheran. Följ händelserna här.

Sky News uppger att demonstranterna på Teherans gator skriker: "Mousavi, ge oss tillbaka våra röster!" och "Mousavi, vi stöder dig, vi dör hellre än att ge upp våra röster!".

Enligt nyhetsbyrån Al Arabiya har oppositionsledarna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi setts på plats under demonstrationen i en stadsjeep. Det var Mousavis första framträdande sedan valresultatet meddelades sent i lördags. Han ska bland annat ha sagt att "folkets röst är viktigare än Mousavi eller någon annans". Hans välkända fru, Zahra Rahnavard, även kallad Irans Michelle Obama, manade folket att fortsätta kämpa, "vi kommer att stå upp till slutet".

Även den förre presidenten Mohammad Khatamis yngre bror Ali Khatami ska finnas bland folkmassorna.

Samtidigt har tusentals studenter hållit i en hemlig demonstration på Teherans universitet. Studenterna där kräver att Ahmadinejad ska avgå.

Tidigare i dag gick inrikesministeriet ut med att demonstrationerna, om de utförs, är olagliga.

–Vi har inte gett tillåtelse för någon demonstration eller folksamling, om folket demonstrerar är det olagligt, sa en minister, enligt Al Arabiya.

BBC skriver nu att skott avlossats mot folkmassan.

På kvällen uppgav journalister att en man skjutits ihjäl utanför en av Basijmilisens lokaler.

Enligt vittnesmålen hade byggnaden stuckits i brand av demonstranter som också försökte storma den. I samband med det öppnade Basijmän eld och en demonstrant träffades i huvudet.

Även från andra håll i mångmiljonstaden rapporterades om skottlossning, tårgas och fordon som stuckits i brand.

Valresultatet och spänningarna på gatorna leder till skarpa reaktioner världen över

–Regimen måste ta itu med de allvarliga frågor som ställs om hur valet skötts, sade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown i parlamentet i London.

Även andra bland västvärldens högsta representanter är dock försiktiga med att dra definitiva slutsatser.

–Det ser verkligen ut som att sättet de slår till mot yttrandefriheten, sättet de slår till mot folkmassor, sättet människor behandlas på, att det finns verkliga tvivel kring alltihop, sade USA:s vicepresident Joe Biden i Washington.

"President Ahmadinejad var vad det iranska folket ville ha"

Och opinionsexperterna Ken Ballen och Patrick Doherty förklarar i The Washington Post att den bild av utbrett valfusk som målas upp på många håll i omvärlden verkar falsk.

"Medan västvärldens medierapporter från Teheran inför valet visade upp en iransk allmänhets entusiasm kring Ahmadinejads viktigaste rival. . . visar vår vetenskapliga enkät i Irans alla 30 provinser att Ahmadinejad hade en klar ledning", skriver de.

Enkäten genomfördes via rundringning till 1 001 iranska hushåll i maj.

"Sanningen kan helt enkelt vara att en omvald president Ahmadinejad var vad det iranska folket ville ha", förklarar Ballen och Doherty.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!