"Ahmadinejad är inte vår president"

"Jag vill inte att protesterna ska kväsas, men inte heller eskalera."


På måndagseftermiddagen hölls en demonstration mot valfusket i samband med valet i Iran. Runt 800 personer dök upp för att marschera från Mynttorget i Gamla Stan till Sergels Torg i centrala Stockholm.

Bakom demonstrationen står den svensk-iranska frilansjournalisten Nima Dervish.

Varför har ni inte demonstrerat utanför iranska ambassaden?

–Dels så ligger det för långt bort (långt ut på Lidingö utanför Stockholm, redaktionens anmärkning), det är också lättare för media att uppmärksamma det om vi är i innerstan. Men också för att det skulle vara som att protestera mot en vägg, säger Nima Dervish till Nyheter24.

Dervish påpekar att det inte skulle ge någon effekt och poängterar samtidigt att syftet är att få den svenska regeringen att agera.

–Därför är vi utanför utrikesdepartementet och riksdagen.

Men det finns också en oro att bli fotograferad.

–Vissa demonstranter är iranska studenter som ska åka tillbaka till Iran om några månader. Självklart finns det en oro att bli fotograferad. Det är också därför vissa bär masker, säger Dervish till Nyheter24.

I en intervju med iranfödde vänsterpartisten Ali Esbati (Efter "valfusket": Iran kokar) i lördags sa han att "valfusket troligen inte varit avgörande för resultatet". Har du någon kommentar till det?

–Nej, det finns inga hårda bevis, det är sant. Däremot har jag hört att Mir Hossein Mousavi (Ahmadinejads främste motståndare, red anm) blev kontaktad av någon från inrikesministeriet som sa att han vunnit med 60 procent av rösterna och att han skulle hålla det för sig själv.

–Men det finns, som sagt, inga bevis för att detta är sant.

Dervish berättar att det egentligen inte spelar någon roll om valfusket varit avgörande eller inte.

–Även om det har varit ett väldigt rättvist val får man inte behandla folket hur som helst. Det handlar egentligen inte om vad du eller jag tycker, utan om folket i Iran som protesterar och hur regimen behandlar dem.

Vad hoppas du ska ske i Iran nu?

–Jag vill inte att att protesterna ska kväsas, men inte heller eskalera. Men jag tror att det som hänt och pågår just nu visar att regimen inte bryr sig om folkets åsikt.

På torsdag kommer ännu en demonstration att hållas. Till skillnad från dagens, mer spontana protestmarsch, kommer torsdagens vara mer planerad.

–Bland annat kommer representanter från miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet att tala, berättar Dervish.

Varför ingen från regeringen?

– Vi har inte hunnit fråga någon ännu, säger Nima Dervish till Nyheter24.

På denna Facebooksida finns mer detaljer kring dagens och senare också torsdagens demonstration.

I Brunnsparken i Göteborg hölls också en demonstration.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!