Iran: Oppositionsmarsch ställs in

Den stora Mousavidemonstrationen skjuts upp.


Den stora demonstration som Irans besegrade presidentutmanare Mir Hossein Mousavi planerade i dag, skjuts upp. Beslutet togs efter att demonstrationen inte fått tillstånd, enligt AFP.

Uppgifterna kommer från en webbsida kopplad till Mousavi och det framgår inte när demonstrationen är tänkt att hållas i stället.

Iranska myndigheter avvisade tidigare i dag Mousavis begäran att hålla en landsomfattande protest mot valresultatet, rapporterar AFP.

– Inget tillstånd för en marsch eller samling har utdelats och varje form av samling eller marsch är olaglig, sa en tjänsteman på inrikesdepartementet, som tillade att uttalandet var ett svar på Mousavis begäran.

Mousavi har vänt sig till landets högst juridiska myndighet Väktarrådet och begär att det underkänner valresultatet som ger sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad segern med 63 procent av rösterna. Det mäktiga Väktarrådet meddelar att det har tagit emot två formella anmälningar mot presidentvalet i fredags från besegrade kandidater, och att ett utlåtande kommer inom tio dagar.

Samtdidigt uppges den iranska dagstidningen Kalameh Sabz, som ägs av Mir Hossein Mousavi, ha stoppats av myndigheterna.

Sammanstötningarna mellan opposition och polis som har pågått de två senaste dagarna har varit de våldsammaste på åratal. Stenkastning, brinnande bussar, batongslag, tårgas och varningsskott. Inte sedan 90-talets studentuppror har liknande scener spelats upp på Teherans gator.

Regimen slog tillbaka mot reformisterna i går genom att låta gripa ett stort antal människor, enligt AFP upp till 170, varav många ledande personer. I dad demonstrerade drygt 200 anhöriga till de gripna utanför den stora revolutionsdomstolen i Teheran, uppger AFP.

– Kom och ta oss, jag vill vara med mina barn! skrek en gråtande kvinna mot några kravallpoliser.

Tumultet i Teheran och andra städer i kombination med att två presidentkandidater, som Väktarrådet godkänt, öppet anklagar regimen för valfusk tyder på maktkamp på högsta politiska nivå.

Den annars oantastlige ayatolla Ali Khamenei, landets högsta ledare, blir indirekt måltavla för revolten eftersom han uppmanat iranierna att godta Ahmadinejads seger. Bedömare ser en tvekamp mellan honom och den ännu mäktige expresidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!