Analytiker: Netanyahu prövar Obama

Israels premiärminister godtar palestinsk stat. Med förbehåll.


Israels premiärminister godtar för första gången en palestinsk stat i en lösning på Mellanösternkonflikten, men med tunga villkor för palestinierna. Och han vägrar att helt frysa bosättandet som USA:s president Barack Obama begärt.

Analytiker i USA anser att premiärminister Benjamin Netanyahus tal i söndags är ett test på de villkor som Obama ställt inför samtal med arabvärlden.

Netanyahu krävde i sitt tal bland annat att en palestinsk stat är demilitariserad, att den inte får kontrollera sitt luftrum, att Jerusalem förblir Israels odelade huvudstad och att palestinierna erkänner Israel som judisk stat.

De palestinska flyktingarna får inte återvända till Israel, sade han och uteslöt ett stopp för judisk bosättarverksamhet, något som Obama krävt.

Netanyahus tal "torpederar alla fredsinitiativ i regionen", kommenterade den palestinska presidenten Mahmud Abbas talesman Nabil Abu Rudeina.

Hamas som styr Gazaremsan sade att talet återspeglar en "rasistisk, extremistisk" ideologi som förnekar palestinska rättigheter.

Varnar för kollision

USA:s förre president Jimmy Carter varnar för att USA och Israel kan hamna på kollisionskurs om utbyggnaden av bosättningarna fortsätter. Politiska analytiker håller med om den risken.

Obama välkomnar visserligen Netanyahus besked men Aaron David Miller, vid tankesmedjan Woodrow Wilson Center i Washington, säger det inte är klart hur USA:s regering bemöter den israeliska ledarens vägran att stoppa all bosättningsaktivitet.

– En lösning är att Obama och Netanyahu kommer överens om bosättningarna i enskilt samtal, säger han.

Miller har tidigare arbetat som rådgivare i både demokratiska och republikanska regeringar.

– Det tycks som om vi är fast på ruta ett, säger en annan analytiker - Tamara Cofman Wittes vid Brookings-institutet i Washington.

Hon tror att Netanyahus tal var avsett lika mycket för hans hemmapublik som för palestinier, araber och Förenta Staterna.

"Ett steg eller två"

Wittes anser också premiärministern "gick ett steg eller två" i den riktning som Obamas regering vill utan verkligt framsteg. Hon befarar också USA och Israels regeringar kan hamna på kollisionskurs. Hon påminner om att Israel tidigare gått med på att frysa bosättandet, enligt vägkartan för fred i Mellanöstern som EU, FN, Ryssland och USA lagt fram.

– Men Netanyahus tal tycks avleda uppmärksamheten från detta, säger Wittes.

Ända sedan Netanyahu var i Washington (i maj) har det på den israeliska sidan varit ett intresse av att testa hur allvarlig Obamaregeringen är när det gäller bosättningar och en palestinsk stat.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner välkomnar att Netanyahu godtar en palestinsk stat och kallade det ett framsteg. Samtidigt uppmanade Kouchner israelerna att avbryta sin bosättarverksamhet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!