BBC-sändningar stoppade av Iran

Efter presidentvalet i fredags har också journalister gripits.


BBC Persian, det brittiska mediebolagets anrika persiska nyhetstjänst, stördes enligt högkvarteret i London hela helgen ut av signaler från Iran.

Sedan klockan 14.45 svensk tid i fredags, då det omstridda iranska presidentvalet pågick för fullt, har radio- och tv-sändningarna på persiska drabbats av "starka elektroniska störningar" som bara ökade i styrka under helgen, uppgav BBC på söndagen.

Störningarna verkar riktade mot satelliterna som används för att sända över Mellanöstern, vilket drabbar tittare och lyssnare i både Asien och Europa. Även BBC:s sändningar på arabiska och andra språk har påverkats.

"Det verkar ingå i de iranska myndigheternas beteende med syfte att begränsa rapporteringen efter valet", meddelar Peter Horrocks, chef för den internationella avdelningen BBC World Service.

Medier har även råkat illa ut på andra sätt i Iran i helgen. BBC:s reporterlegendar John Simpson och hans fotograf greps för en stund i Teheran, och detsamma hände norska Aftenpostens journalist Jørgen Lohne.

Och den arabiska tv-kanalen al-Arabiya meddelar att dess kontor i Teheran har stängts av myndigheterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!