Tyskland inför gränskontroller – Schengen hotat?
Tysklands aviserade gränskontroller får det att darra om det som hyllats som EU:s främsta skapelse. Nu växer oron för Schengenzonens fria rörlighet – och hela existens.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Schengensamarbetet garanterar ett fritt resande över gränserna utan kontroller för medlemsländernas invånare och de som har giltiga tillstånd att uppehålla sig där.
I samarbetet ingår alla EU-länder utom Irland och Cypern, samt dessutom Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Namnet kommer från den lilla ort i Luxemburg där en första uppgörelse om samarbetet nåddes 1985.
Medlemsländerna har samtidigt rätt att återinföra tillfälliga inre gränskontroller om det finns särskilda anledningar, som exempelvis terrorhot eller skyddsbehov inför större evenemang.
På måndag den 16 september ska tillfälliga tyska kontroller återinföras även mot Frankrike, Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Danmark. Därmed blir hela landet omfattat, sedan liknande kontroller redan tidigare införts mot länderna i öst och syd.
Exakt hur, var och vem som ska kontrolleras i väst har ännu inte meddelats. Men oron är ändå stor i grannländerna för transportmässiga och ekonomiska konsekvenser.
— Tänk bara på alla gränspendlare. Det kan bli enorma köer, säger Martin Deleixhe, migrationsexpert på ULB-universitetet i Bryssel till tidningen Le Soir.
"Slut på Schengen"
När rörligheten i EU inskränktes under coronapandemin drabbades ekonomin hårt av milslånga lastbilsköer vid gränserna. Även de kontroller som sedan 2015 gjorts mellan Sverige och Danmark har stundtals väckt stor irritation och förseningar.
Mer stickprovsliknande kontroller har visserligen kunnat pågå utan större påverkan, men räcker inte om ett land vill vara hundraprocentigt säker på vem som släpps in eller inte. Ska det göras riskerar Schengensystemet att bli värdelöst.
"Inre gränskontroller som ska få någon effekt innebär slutet på Schengen", skriver Gerald Knaus, chef på tankesmedjan ESI, på X.
Dåd i Solingen
De tyska kontrollerna är en följd av den intensiva asyl- och migrationsdebatt som väckts i landet efter knivdådet i Solingen nyligen, där en 26-årig syrier dödade tre personer.
Regeringen hoppas med hjälp av bland annat fingeravtryck snabbt kunna stoppa och skicka tillbaka personer som registrerats som asylsökande i andra EU-länder.
Inrikesminister Nancy Faeser anser att åtgärderna behövs i väntan på att EU:s nya asyl- och migrationspakt fullt ut ska vara införd om två år.
— Innan vi når det nya gemensamma asylsystemets starka skydd av EU:s yttre gränser så måste vi stärka våra nationella gränser, sade hon tidigare i veckan.
Orbán nöjd
Tysklands agerande stärker samtidigt den mängd regeringar och politiska partier i EU som trycker på för ännu hårdare tag mot migranter och asylsökande.
"Välkommen i klubben, förbundskansler Scholz", skrev exempelvis Ungerns premiärminister Viktor Orbán syrligt på X i tisdags.