Universal erbjuder obegränsad nedladdning

Lagom till jul kan du köpa ett konto som låter dig ladda ner hur mycket musik du vill.


Musiktjänsten Spotifys succé har öppnat upp ögonen på världens största skivbolag. Nu planerar brittiska internetleverantören Virgin och skivbolaget Universal att tillsammans starta en liknande tjänst, men tar samtidigt projektet ett steg längre. Alla som har en internetuppkoppling från Virgin ska få chansen att köpa ett konto som tillåter dem att streama och ladda ner obegränsad mycket musik. Lagom till jul ska tjänsten vara tillgänglig.

– Det finns inget liknande där ute. Båda parter har lagt fram allt man har att erbjuda på bordet, säger Mark Mulligan, VD på ansedda Forrester Research som hjälper kunder att hitta smarta tekniska lösningar till BBC.

Lika dyrt som "ett par skivor per månad"

Det är fortfarande oklart hur mycket tjänsten kommer att kosta, men enligt Virgin blir det inte mer än priset av "ett par skivor" per månad. Kunder som avslutar sitt konto ska dessutom få behålla alla nedladdningar. Nu hoppas man att fler skivbolag ska hoppa på tåget och förverkliga musikälskarnas drömmar.

– Om man har tillgång till obegränsat mycket MP3-låtar, så mycket som man möjligtvis kan vilja ha, varför skulle man då gå någon annanstans, undrar Mark Mulligan.

Samtidigt är Virgin och Universal, med artister som Amy Winehouse, Girls Aloud, La Roux och Black Eyed Peas i stallet, medvetna om det svåra i projektet menar Mulligan.

– Den brittiska digitala musikmarknaden är fullt med lik från misslyckade musikprojekt.

Hittat lösning som ska förhindra fildelning

Den illegala fildelningen som varje vecka involverar runt sju miljoner britter kommer att bli ett problem. Men enligt Virgin har man har hittat en lösning som ska förhindra att man laddar ner från deras tjänst för att sedan illegalt sprida det på nätet.

– Virgin kommer att använda sig av ett aggressivt system som ska tackla envisa fildelare och det har visat sig att ett proportionerligt svar är den rätta vägen framåt, säger Geoff Taylor på BPI, Storbritanniens motsvarighet till Ifpi.

Avtalet mellan Virgin och Universal meddelades dagen innan den stora rapporten om internet släpps av den brittiska regeringen. Det har länge diskuterats att man ska frigöra stora resurser för att tackla fildelningsproblemet i Storbritannien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.